Според специалисти има пет фактора, които биха довели до злоупотреба с наркотици и алкохол. Вижте и кои са осемте признака, че детето приема упойващи вещества

399 дрогирани тийнейджъри са преминали през токсикологиите в цялата страна, за да им бъде оказана лекарска помощ през тази година. Това са съобщили за "Монитор" от Националния център за обществено здраве и анализи. Става дума за деца и младежи до 18-годишна възраст включително, като 107 от тях са взели дрога в комбинация с алкохол.

Скок на случаите с деца, употребили наркотици, отчитат и от "Пирогов". Именно оттам са минали и по-голямата част от дрогираните хлапета. През изминаващата година лекарите в болницата са спасили 87 деца, употребили наркотици, спрямо 54 за 2014 г., съобщават от токсикологията на лечебното заведение. Тийнейджърите са били на възраст предимно между 13 и 17 години.

Виж още: 40% от студентите са опитвали поне веднъж наркотик

Бум на случаите има през октомври и ноември, като само през тези два месеца над 30 деца, взели дрога, са минали през "Пирогов". В голяма част от случаите тийнейджърите са постъпвали в спешен кабинет, след като са употребили дизайнерска дрога или т.нар. "билка", която обикновено е смесица между нискокачествена трева, чай и отрова за хлебарки. Девет от 10 тийнейджъри изобщо не стигат до болницата, казва обаче химик пред "Монитор".

Химикалът, с който се обработва марихуаната, не се засича от тестовете, а синтетичната трева е шест пъти по-евтина, акцентира още вестникът в уводната си тема.

"Хитът" сред наркотичните вещества е дизайнерската дрога,

или т.нар. соли за баня, обясняват от МВР по повод първата седмица, посветена на борба с наркоманията и употребата на наркотици, която се състоя в Ловеч.

Психоактивните субстанции се предлагали на пазара под безобидни имена, например билкови тамяни и весел чай. Тези препарати обаче представляват сериозна заплаха за здравето, като дизайнерската дрога се търгува на границата на закона, като голяма част от съставките са законни, а малка - не, обясняват експерти.

Според цитираната от МВР статистика употребата на психоактивни вещества е проблем, който придобива все по-мащабни размери: 8,6% от българите на възраст между 15 и 64 години са употребявали психотропни вещества поне веднъж в живота си.

Виж още: Град(ин)ският кошмар

Според специалисти има пет фактора, които биха могли да доведат до злоупотреба с наркотици и алкохол:

1. Влизане в контакт с веществото.

2. Чувство за безперспективност (блокирано бъдеще)

3. Невъзможност за споделяне ценностите на семейството, културата или обществото и невъзможност за оправдаване на социалните очаквания.

4. Отчуждение (алиенация), причинено от страх или дълбоко разочарование, което лесно се открива по незаинтересоваността в училищния процес.

5. Невъзможност за намиране на съюзник при нужда.

Как да откриете, че детето употребява наркотици?

Наистина не е лесно, особено когато детето ги взема за първи път или ги приема нередовно. Много признаци са подобни на нормални прояви на поведение при подрастващите. Така че ако вашето дете изведнъж стане потиснато и дистанцирано, не се хвърляйте автоматично в предположения.

Виж още: Кои държави декриминализираха всички наркотици - и какво последва?

Най-често срещани са следните признаци:

1. внезапни и постоянни промени в настроението;

2. необичайно агресивно поведение;

3. загуба на апетит;

4. постепенна загуба на интерес към учението, хобитата, спорта, приятелите и т.н.

5. необичайно сънливо или замаяно състояние;

6. нарастващи доказателства за лъжи и друго потайно поведение;

7. изчезване на пари или на вещи от дома;

8. необичайни петна, белези или миризми по тялото, дрехите или личните вещи.

Виж още: Наркоманите и наркоманията през социализма