Мартин Шкрели е определян като "най-омразната личност в САЩ" заради ролята си в един от бизнес гафовете на 2015 г., а сега го грозят до 20 години затвор за финансови измами

Преди броени дни Мартин Шкрели влезе отново в новините заради платените 2 млн. долара за единствения екземпляр от албум на легендарните рапъри Wu-Tang Clan.

Американският фармацевтичен бос присъстваше и в класацията за най-големите бизнес скандали на 2015 г., а в четвъртък беше задържан от полицията.

На бившия мениджър от инвестиционен фонд, който се превърна в лошото момче на биотехнологичната индустрия, са повдигнати обвинения за измама с ценни гнижа, датираща от периода му като главен изпълнителен директор на "Ретрофин".

Компанията, която той самият основа, го уволни миналата година с аргумента, че използвал акциите и финансовите й ресурси за лично облагодетелстване. Шкрели отрича обвиненията.

През септември името му отново се завъртя в медиите, след като новата му фирма "Тюринг фармасютикълс" вдигна 55 пъти цената на "Дараприм", използван при пациенти със СПИН и рак - от 13,50 долара на хапче до 750 долара. 

Личността му бе демонизирана от медиите и политиците. Сред най-шумните му опоненти беше кандидат-президентката Хилари Клинтън, която нарече "обидно" предложението му да намали цената на лекарството с 10% на фона на увеличението от 5000%.

Той обаче с удоволствие експлоатира статута си на "бизнес злодей" в "Туитър" - микроблогът му изобилства от постинги в негова защита, цитати от парчета на Еминем и атаки към политиците, които му опонират, най-вече Клинтън и другият фаворит за номинацията на демократите, Бърни Сандърс, отбелязва Си Ен Ен.

32-годишният бизнесмен от Бруклин възнамеряваше да дава спорния медикамент на болниците с 50% отстъпка, но това не се оказа достатъчно за "хейтърите", които заляха социалните мрежи с коментари на задоволство от ареста му, документиран в снимки и видеозаписи.

Ен Би Си отбелязват, че броени часове преди ФБР да почукат на вратата му, той e осъществил поредното пряко включване в личния си YouTube канал, където в продължение на три часа излъчвал директно как играе шах и свири на китара.

Повдигнатите му обвинения са за организиране на финансова пирамида и отклоняване на 11 млн. долара от предишната му фирма, за да се разплати с инвеститорите в друг свой бизнес, който нямал успех.

Негативизмът към Шкрели обедини дори наглед непримирими противници като Хилари Клинтън и Доналд Тръмп, който се изказа за него с думите: "Този човек е нищо, кръгла нула. Би трябвало да се срамува от себе си".

Син на източноевропейски имигранти, самият той се определяше като "най-елитния ерген" и "най-успелия албанец в историята". Грозят го до 20 години затвор.

Източник: Си Ен Ен; Ен Би Си нюз