Наркотикът, наречен "флака", карал хората да вършат странни неща

Нов, непознат досега наркотик, наречен "флака" (flakka), подлуди Америка. Дрогата е китайска, много евтина, но изключително опасна. Вече има 30 смъртни случая след употребата й само във Флорида.

"Флака" е дизайнерска дрога, изключително евтина, но и изключително опасна - не само за тези, които я взимат, но и за всеки, който се изпречи на пътя им. Наричат я

"синтетичната дрога на новото поколение"

Произвежда се в незаконни лаборатории в Китай и пристига зад Океана, най-често маскирана като филтър за басейн, а залавянето й е трудно.

Чикаго се оказва гара разпределителна за новата дрога - там пристигат най-много директни полети от Китай, разказва Ясен Дараков в репортаж на Нова телевизия. Там е и една от 12-те бази в САЩ, в където проверяват пратките от чужбина.

Виж още: Наркоманите и наркоманията през социализма

Сред агентите в Чикаго има и българи. Всички те - тренирани да разкриват замаскирани нелегални наркотици и други стоки.

Бумът на дизайнерската дрога е започнал в Южна Флорида, но вече се разпространява във все повече щати. От федералната агенция за борба с наркотиците се надяват, че модата на "флаката" ще премине бързо, както се е случило с екстъзито преди десетина години.

На цена едва няколко долара за доза тя обаче е все по-предпочитана от младите хора - евтина и с бърз ефект. Действието й се сравнява с кокаина и хероина, но всъщност флаката е много по-силна от тях и кара хората да вършат странни неща -

увеличава сърдечния ритъм и повишава температурата на тялото,

като кара хората да си разкъсват дрехите и да изпадат в еуфория - документирана с видеоклипчета в YouTube.

Преди време за подобен ефект от дизайнерски наркотици - т.нар. "соли за вана", които превръщат хората в параноични канибали, разказа и Би Ти Ви. Синтетичния стимулант, известен като "Синьо кадифе", Vanilla Sky и Ivory Wave, предизвиква халюцинации и силна параноя.

Виж още: Четирима арестувани след смъртта на Филип Сиймур Хофман

Източник: Нова телевизия