Как се очаква да еволюират устройствата ни и мрежата, която ги свързва

1. Сигурност

Сигурността остава критична сфера за корпорациите и подлага под въпрос техните ефективни и успешни ИТ стратегии. Работещите днес използват все повече мобилен хардуер, разположен на различни по вид устройства и платформи. Към този момент много от приложенията или не работят с всички видове операционни системи, или защитата им се базира върху лесно разбиваеми пароли.

Виж още: Един ключ за всичко - възможно ли е?

Разработчиците трябва да бъдат по-внимателни на тема сигурност, правейки интелигентни приложения, които да могат да откриват и да реагират на потенциални заплахи своевременно. В близко бъдеще тези интелигентни приложения ще могат да предвиждат проблеми в реално време. Нарушенията ще се засичат веднага и ще следва незабавна реакция. Тя може да включва своевременно уведомление към собственика или просто затваряне на като допълнителна предпазна мярка.

2. Корпоративни приложения и ботове

През 2016 г. тенденциите за мобилност и гъвкавост по време на работа стават все по-важни. Това поражда огромен интерес за корпоративни приложения, като търсенето вече изпреварва предлагането. В действителност според "Гартнър" в края на 2017 г. търсенето ще изпреварва пет пъти предлагането на мобилни приложения. Догодина пазарът ще бъде наситен с доста bots приложения - такива, които извършват редица автоматизирани процеси и задачи на вашите устройства. Те допълнително ще спомогнат да сме още по-продуктивни, смятат от "Харвард бизнес ревю".

Виж още: Могат ли роботите да ви откраднат работата?

3. Ухажване на поколението Z

Ние вярваме, че разработчиците трябва да създават приложения, които са по-интелигентни, интуитивни и сигурни. Това е областта, която ще се повлияе силно от поколението Z (родените между 1994 и 2004 г.), което е израснало с приплъзване и потупване върху приложенията на своите умни телефони и желае да пренесе тази лекота и в света на бизнеса.

Виж още: А сега накъде? - поколението Алфа

4. Практично използване на преносимите устройства

Родените между 1994 и 2004 г. удобно работят с всички устройства - от десктоп системите през лаптопите и таблетите до "умните часовници". Можем да предвидим, че те диктуват тенденциите в областта на мобилното пространство. Хардуерът е мъртъв - да живеят новите лица на високите технологии: Google Now, Cortana, Alexa и Siri са само началото, смятат от TechRadar.com.

Виж още: Как ще работим през 2020 г.?

5. Виртуална реалност

Друга ключова тенденция, която се очаква да бележи ръст през 2016 г., е Виртуалната реалност (VR). Бизнесът VR все още е в начален етап, но е хубаво да му хвърляме по едно око за в бъдеще. Неговата сила като образователно средство носи очевидни ползи за отрасли като здравеопазването - или, както перифразират Fastcodesign.com, не трябва да мислим толкова "извън кутията", трябва да мислим "извън хапчето".

6. Информация от всичко

Около нас е истински хаос. Умни устройства от всякакъв вид произвеждат и ни заливат с текстове, видео, аудио и всякаква подобна информация. Независимо как ги наричаме - Интернет на вещите, Интернет на данните или информация от всичко, - знаем едно: 2016-а ще произведе все повече информационни единици за всичко.

Виж още: Проучване: В интернет се държи все по-малко на достоверността

7. 3D принтиране

Някои смятат, че 3D принтирането е достигнало своя най-висок капацитет, но всъщност това е обширна област, която тепърва ще бъде разработвана - от материалите за печат до всичко останало, което ще се произвежда. Огромни изследвания ще наблюдаваме в биопечата, в който храната се принтира точка по точка до завършен вид, годен за консумация, смятат от TechRadar.com.

Виж още: 3D печатът - бизнес за милиарди

8. Самообучение на машините

Друга забележителна тенденция при високите технологии се очертава да бъде самообучението на машините. Вече отбелязахме, че те произвеждат информация за всичко. Сега се очаква компютрите и устройствата да анализират този приток на информация, за да се учат от него и да се адаптират към новите условия. Крайният резултат би бил подобрен изцяло изкуствен интелект, смятат от TechRadar.com, анализирайки проучвания на "Гартнър".

Виж още: Изкуственият интелект има капацитет на 4-годишно дете

9. Blutooth сигнализация в реално време

Blutooth сигнализацията предстои да бъде инсталирана тепърва в големите търговски центрове, по хотели, летища и всичко онова, което може да ни води и да ни навигира в реално време. Това означава в реално време, според своето местонахождение, да получавате информация за промяна в полети или разписания, безконтактни плащания, директни рекламни съобщения на вашите устройства, когато преминавате в близост до определени магазини, и т.н.

10. Сработване между всички устройства

Забравете за смартфоните - те са само началото. Наближаваме ерата на сработването между устройствата за споделяне на всякаква информация между вашия телефон, автомобил, умен телевизор и други брънки по веригата "Интернет на вещите".

Виж още: Какви технологични чудеса ще се появят през 2015-а

Източник: Тошиба