В САЩ технологията възражда производството и намира приложение не само в модата, но и в редица други области

Изобретателят на триизмерния печат Чък Хъл прогнозира, че до края на десетилетието тази технология ще се разрасне до индустрия за 4,5 млрд. долара.

3D принтерите датират от 1983-та, но нашумяха напоследък, след като намериха приложение за направата на най-разнообразни изделия - от огнестрелни оръжия (вече вкарани в сюжета на кримисериали като "Елементарно, Уотсън") до протези на органи и други части от човешкото тяло (застъпени в актуалния сезон на "Анатомията на Грей", с мечтата на Кристина Янг за 3D отпечатано сърце, която скоро може да стане реалност).

Видео: Когато научната фантастика стане реалност: ръка от 3D принтер

Първият "направи-си-сам" пистолет, т.нар. Liberator, беше демонстриран преди година от 25-годишния тексаски анархист Коди Уилсън.

Загрижени за контрола върху употребата на т.нар. "Уики оръжия", от Държавния департамент накараха организацията му "Дифенс дистрибютид" да махне от сайта си чертежите, но не преди файловете да бъдат свалени над 100 хил. пъти.

Наскоро китайска фирма оповести, че "печата" и цели къщи, при това двойно по-евтино, отколкото би струвал строежът им. Техни холандски колеги осъществяват проекта 3D Print Canal House, като са готови да направят по този начин не само цял дом, но и мебелировката за 13-те му стаи.

Наричан още "адитивен процес" (заради добавянето - вместо традиционното отнемане на материал - при извайването на съответната форма), 3D печатът позволява и използването на широк спектър материали - метал, пластмаса, дори шоколад.

Аксесоари, направени на триизмерен принтер, вече са често срещани и по модните подиуми.

Линдзи Елингсън дефилира за "Викторияс сикрет" с 3D декорация "Сваровски" на ревюто през ноември м.г., където пя Тейлър Суифт. Снимка: Victoria's Secret

Фотогалерия: Снежните ангели на "Викторияс сикрет"

Холандският дизайнер от United Nude Рем Д. Кулхас (племенник и съименник на знаменития архитект) създаде цяла серия обувки за колекцията на Ирис ван Херпен, представена миналото лято през седмицата на висшата мода в Париж.

Тогава той обясни, че идеите й можели да се реализират само чрез 3D печат, а модните критици сравниха платформите със скулптури, имитиращи корените на дърветата.

14-те различни чифта били изготвени за по-малко от седмица в американската компания Stratasys 3D. С тях - и в сътрудничество с проф. Нери Оксман от изследователска лаборатория на Масачузетския технологичен институт (MIT Media Lab) - холандската моделиерка, работила за попзвезди като Бьорк и Лейди Гага, "напечата" и цяла рокля от предишната си колекция.

Технологията възражда производството в САЩ и през последните три години е създала над половин милион работни места, сочат данните отвъд Океана.

Оптимистичната тенденция бе предшествана от загубата на 6 млн. работни места в US производството, изнесени зад граница през първото десетилетие на XXI век заради по-ниските цени на труда в чужбина.

Виж още: 38 неща, които ще се променят през 2014 г.