Джон Макафи се опитва да ни убеди, че да! (видео)

Джон Макафи, съосновател и кръстник на антивирусната компания McAfee, е преживял своите възходи и падения (като кандидат-президент на САЩ, а за кратко - дори беглец от закона, след като съседът му в Белиз беше убит). Сега той представя "следващото голямо нещо" - устройство, което служи като виртуален ключ към всичко: от колата и апартамента до електронната ви поща, смартфона и лаптопа ви.

Т.нар. Everykey е част от кампания за набиране на средства в Indiegogo, която продължава до 10 януари, а джаджата се рекламира лично от Макафи... и Макафи. Досега са събрани тройно повече от първоначално необходимите 20 хил. долара, а по-рано тази година в друга подобна платформа, Kickstarter - още близо 120 хил. долара, и то преди към проекта да се присъедини Макафи.

Технологията се предлага под две форми - едната прилича на USB флашка, а другата - като дигитална гривна за фитнес. И в двете версии паролите се съхраняват чрез софтуерна защита, използвана от военните, твърдят от едноименната компания.

Виж още: Пет опасности в интернет, които пренебрегваме

Отключването става чрез безжична Bluetooth връзка, когато устройството е в радиус почти три метра. Ако го изгубите, се "замразява" дистанционно, за да не може да се използва от друг.

"Еврикий" е основана през 2012 г. в US щата Кливланд от студента по компютърни и инженерни науки Крис Уенц, който тогава ходел на лекции по предприемачество в местния Case Western Research University. Преподавателят бил толкова заинтригуван, че инвестирал в начинанието, разказва сп. "Форчън".

Вместо да носите връзка ключове и да помните списък с пароли, можете изобщо да не се товарите с мисли за контрол върху достъпа, обяснява Уенц. Това демонстрира в клипа и самият Макафи, а първите устройства се очаква да бъдат доставени на инвеститорите през март 2016.

Радвайте се на напредъка в технологиите, но не забравяйте и правилото, което ни се припомня, когато си харесаме някоя джаджа тип "3 в 1" - че не се препоръчва да изгубите едновременно достъп (физически или виртуален) до всичките си уреди или устройства.

Източник: сп. "Форчън"