Грешките, които допускаме при сърфиране в нета, могат да ни изиграят лоша шега

Интернет е може би най-свободното място в света в момента. Там има всичко, за което човешкият мозък може да се сети. Тази свобода обаче си има цена. В онлайн пространството е пълно с всякакви видове измамници, възползващи се от елементарни грешки, които допускаме. 

Често дори не осъзнаваме, че нещата, които правим в интернет, могат да застрашат компютъра ни, а и нас самите. Когато става въпрос за сигурността в интернет, това, което не го знаете, може да ви навреди, пише Entrepreneur.

Ето няколко често срещани онлайн дейности, които биха могли да ви направят уязвими:

1. Използването на обществени Wi-Fi мрежи 

Нещо, което правим всички, но всъщност крие големи опасности за сигурността на устройството ви. Използването на обществени Wi-Fi мрежи може да изложи компютъра или смартфона ви на редица атаки. 

С други думи, когато се свързвате с "безплатен Wi-Fi", вие може всъщност да се свързвате с фалшива мрежа, която е направена с цел да открадне вашите пароли и друга информация. В случаите, когато ви се налага да използвате обществена мрежа, ползвайте Virtual Private Network (VPN), която ще кодира данните ви и няма да допуска възможността други хора да имат достъп до информацията ви. 

2. Попълването на информация онлайн 

В интернет може да се намери всякаква лична информация и основна причина за това е неглижирането на опасността някой да я открадне. Освен че определено трябва да сте внимателни как се свързвате към интернет, за да не откраднат информацията ви, трябва да сте нащрек и каква информация предоставяте лично на трети страни. 

Виж още: Социалните мрежи помагат на крадците

Много уебсайтове събират информация за онлайн дейностите на потребителите и след това я продават без разрешение. Преди да предоставите данни като своя имейл, физически адрес или телефон, трябва да сте сигурно какво ще прави даденият сайт с тях. 

Същото важи и когато се логвате в трети сайтове чрез профила си във "Фейсбук". Разбира се, това улеснява използването на дадена услуга, но може и да се обърне срещу вас. Например много лесно е несъзнателно да дадете разрешение да се споделя съдържание на вашата стена във "Фейсбук". Просто внимавайте на какво се съгласявате, преди да предоставите лична информация. 

3. Използването на една и съща парола 

Многото пароли се помнят трудно, но е добре да имате различна парола за всяка услуга, която ползвате. Най-вече когато става въпрос за неща като банкова информация и имейл, трябва да си избирате сигурна и уникална парола, която другите трудно биха познали. Защо? 

Случват се пробиви в сигурността. Паролите могат да бъдат откраднати. Помислете по следния начин: Ако откраднат ключа от дома ви, не бихте им дали и ключовете от колата и офиса си, нали? Използването на уникални пароли гарантира, че дори ако някой успее да си осигури достъп до един от вашите акаунти, няма да може да влезе в друг със същата парола. 

Виж още: "batman" не е най-добрата парола, но има и по-лоши!

Може да се възползвате и от двустепенното удостоверяване на потребителя - при услугите, които го поддържат. В такива случаи при опит за логване ще ви бъде изпратено съобщение на телефона с уникален код, за да получите достъп до вашия акаунт. Така дори ако хакер се е сдобил с вашата парола, без този код няма да може да влезе в акаунта ви.

4. Споделянето на снимки в социалните мрежи 

Споделянето на снимки от смартфона крие необичаен риск. Това, което може би не осъзнавате, е че телефонът ви може да посочва местонахождението ви, като по този начин останалите ще разберат къде сте били, когато сте правили снимките. 

Виж още: Знам къде живее котката ти!

Това може да не е проблем, когато качвате снимка на сандвич от някое кафене, но нещата стават малко по-сложни, когато споделяте снимка на сандвич от вкъщи - и несъзнателно издавате и личния си адрес. Лесно решение на този проблем е да изключите автоматичното посочване на адреса на вашия смартфон. 

5. Приемате на сляпо политиките и практиките за използване на лична информация 

Факт е, че в политиките за ползване на даден сайт може да бъде сложен и текстът на "Моята борба" - и никой няма да забележи. Все пак обаче е важно тези правила трябва да бъдат прочетени, въпреки че са дълги и скучни. 

Преди да се съгласите с тях, прочетете, за да разберете с какво точно се съгласявате. Има няколко важни неща, които да проверите, като най-важното е как компанията се отнася с вашите данни. Потърсете опции, които позволяват да изберете да не споделяте данните си, както и каква е възможността да изтриете данните си, когато изтриете и акаунта си. 

Важно също така е да сте в течение как компанията се отнася с вашите данни, каква е политиката й за уведомление, когато има промяна в начина, по който използва личната информация, както и как се пазят данните ви от хакерски атаки. 

Виж още: 10 трика, които ще вдигнат скоростта на компютъра ви

Източник: Entrepreneur