Сайтът I Know Where Your Cat Lives цели да ни напомни колко лична информация споделяме със снимките си онлайн, без дори да осъзнаваме това

Котките са най-популярният домашен любимец в света - и едно от най-често споделяните неща в интернет. Едва ли има човек, който да гледа четириного и да не е качил поне една негова снимка в социалните мрежи.

Именно котешките портрети от цял свят са в основата на сайта, създаден от преподавател в щатския университет на Флорида.

IKnowWhereYourCatLives.com установява местонахождението на писаните - и техните стопани - с GPS точност до 7,8 м благодарение на данните за координатите, записвани от все по-усъвършенстваните ни устройства за правене на снимки.

Оуен Мънди използвал снимки на котки, качени в платформи като Flickr, Twitpic и Instagram, които се показват произволно със сателитна карта на района като фон. Разнообразните кадри са от цял свят, най-вече САЩ, Великобритания, Русия и Бразилия.

Ако намерите своя снимка в сайта ни, можете да я премахнете оттук, ако настроите нейната поверителност на по-висока степен - и тя ще изчезне сама в рамките на месец, обясняват авторите на I Know Where Your Cat Lives. Някои вече са го сторили.

Поуката, независимо дали става дума за снимки на котките или на децата ви, е: Ако включвате повече метаданни от необходимото, не се изненадвайте, ако те бъдат използвани онлайн по начини, които не сте очаквали и върху които не сте в състояние да постигнете пълен контрол, заключава "Ню Йорк таймс".