LED технология ще помага растенията да се отглеждат с максимална ефективност

НАСА отдавна си постави амбициозната задача да изпрати хора с еднопосочен полет до на Марс и да ги остави да се развиват там. Един от основните проблеми пред тази задача е отглеждането на храна на Червената планета. Атмосферните условия и светлината там не са подходящи за растенията, които виреят на Земята, пише Digital.bg.

Суровите климатични условия на Марс са сериозен проблем за оцеляването на хората, които ще бъдат изпратени до края на живота си там. Основният фактор за поддържането на един живот, храната ще трябва да бъде отглеждана на място, но за момента все още ясно решение на този въпрос няма.

Все пак има пробив, който може да доведе до намиране на решение по темата. Университета в Онтарио, Канада, е успял да разработи LED технология, която ще позволи на астронавтите да отглеждат храна при максимална ефективност.

Виж още: Музика от друга планета

Учените са предвидили серия от експерименти, които ще проверят влиянието на специфични дължини на вълните на светлината върху различни растения. Това ще покаже при каква дължина на вълната светлината би осигурявала на растенията оптималните условия, от които се нуждаят, за да растат нормално. 

Учените в момента провеждат експерименти с маруля, тъй като тя може да се отгледа лесно и бързо, но планират да изпробват технологията и с други растения. 

Виж още: "Кюриосити" вече е на Марс

В условията на ограничени ресурси, LED диодите също така предоставят предимството на относително ниската консумация на енергия.