Експерти съветват как да се предпазим от опасността да ни оберат заради публикация във "Фейсбук" или "Туитър"

Внимавайте какво публикувате в социалните мрежи, когато сте някъде на почивка. Според германски експерти много крадци Фейсбук, "Туитър", "Инстаграм" и т.н., за да планират обирите си, цитирани от ДПА.

Експертите съветват преди да публикуваме нещо във "Фейсбук", да обмислим внимателно кой може да види постовете ни. Снимката може да попадне пред някой крадец, който ще събере две и две и ще разбере, че в дома няма никой, който да осуети проникването му, предупреждава Волфганг Балдерс от Отдела за предотвратяване на престъпленията към полицията на Кьолн, Германия. 

Възможно най-малко информация

По негови думи е особено важно хората да разкриват възможно най-малко подробности за ваканцията си, докато отсъстват от дома.

"Датите и географската информация не принадлежат на интернет. Помислете също какво "говорят" фотографиите. Ако например видят цялата фамилия на снимка, крадците ще се уверят, че домът Ви е празен", казва още той. Докато "Фексбук" позволява на потребителите си да ограничат кой да вижда публикуваните снимки, "Туитър" и "Инстаграм" не разполагат с подобна опция, което означава, че хората трябва да са още по-внимателни с публикациите си в тях.

Експертът все пак съветва най-добре снимки от ваканцията да се публикуват, чак когато се приберете вкъщи след почивката. Родителите трябва да се уверят, че децата им се придържат към същите правила.

Виж още: Хващат по 500 джебчийки на година

Подсигурете и дома си

"Всеки, който споделя информация за почивката си, казва на света, че не си е у дома", потвърждава и друг специалист по предотвратяване на престъпленията, Харалд Шмид.

Експертите напомнят на хората да не съсредоточават цялото си внимание върху социалните медии. Те трябва да се погрижат и за това домовете им да изглеждат обитаеми, за което могат да разчитат на съседите. Неокосената със седмици трева също издава липсата на хора у дома, както и препълнената пощенска кутия. Подобни издайнически сигнали могат да изкушат крадците, дори тези, които нямат профили във "Фейсбук".

Източник: ДПА, "Дарик"