Братът на Нидал Алгафари и неговата компания не били допуснати до басейн в Свиленград заради арабския им произход

Могат ли всички хора да ходят на басейн? Очевидно не, особено когато басейнът е в Свиленград, а хората са сирийци, на които било забранено да влязат на територията на плажа. Сред потърпевшите се оказва и братът на известния режисьор Нидал Алгафари, съобщава Би Ти Ви.

Басел Алгафари, сириец, живеещ в България от две години, има малък ресторант, като му предстои да отвори втори. Обича родината си, но и тук му харесва. Има много приятели, включително и българи и е вярвал, че у нас всички са равни.

Проблемът

Когато отива на басейн в Свиленград разбира, че националността му е проблем. "Аз му казах, че съм от Сирия, той ми каза - съжалявам, забранено е да влизате в басейна", разказва Басел.

От цялата компания е позволено само на неговата приятелка да плува в басейна, защото е етническа българка. Това не е първия случай, в които гонят сирийци от този басейн  гонят сирийци, защото някои от клиентите се притесняват.

Собственикът на басейна отрича да е било забранявано сирийски граждани да са гости на басейна, като по негови думи единственото правило за посетителите е да са прилично облечени.

Забранено за сирийци и цигани

По думите на Нидал Алгафари, собственикът на басейна му е казал, че е забранено за цигани и сирийци. Той е аргументирал забраната с това, че "имат заболявания по краката и това дразнело българите в басейна".

"Престъпленията, които се извършват в България не са от сирийци и цигани, това е дискриминация, която е отвратителна", коментира Алгафари. Според него, за подобно поведение навсякъде по света собственикът ще затвори басейна.

"Ние ще направим всичко възможно да пуснем жалба", каза още той и призова главният прокурор Сотир Цацаров да се самосезира по случая.

Източник: Би Ти Ви