Как да върнем отново скоростта на компютъра си

Едно от най-досадните неща е бавно зареждащият компютър. С времето работата на всяка машина се забавя и тя започва да удължава времето на зареждане, да работи по-мудно, а вие да се изнервяте повече. Инсталацията на повече RAM-памет или преинсталцията на операционна система не винаги са удачен ход. Има обаче трикове, чрез които може да се противодейства на това, пише TechRadar. 

Ето кои са някои от тях:

1. Промяна на настройките за захранването на висока производителност

Ако компютърът ви работи по-бавно, отколкото трябва, проверете в менюто Power Options в секцията Hardware and Sound и се уверете, че е избрана настройката High Performance. За по-голям контрол върху настройките на захранването на вашия компютър, кликнете върху линка Change plan settings до плана който сте избрали и след това кликнете върху Change advanced settings.

2. Изключете Aero

Windows Aero е допълнителна визуална възможност на Windows Vista. Софтуерът е проектиран по такъв начин, че да изглежда като прозрачно стъкло с лека анимация, но той може да има изненадващ ефект върху производителността на системата ви. По-специално, по-старите системи без дискретна графика могат да получат значителна прираст в производителността, като изключите Aero от таба Appearance на Control Panel.

3. Ръчно управление на процесите в процесора

Отворете Task Manager, кликнете върху Processes или Details таба, след това кликнете с десния бутон върху програмата нарушител и задайте стойност Low за приоритет. Сега Windows ще знае, че първо трябва да разпределя ресурсите към другите програми, като проблемната все още ще бъде в състояние да завърши процеса, но без да ви създава проблеми и бави работата на компютъра ви.

4. Открийте програмите, които забавят компютъра ви

Отворете Task Manager, след това кликнете върху таба Performance. В дъното на това меню ще видите бутон, който отваря Resource Monitor - изключително полезен инструмент за намиране на програмите, които забавят вашето PC, с много подробни карти за ползване на CPU, памет, дисково пространство и дори мрежови трафик.

5. Почистете стартовата папка

Причината компютъра ви да се зарежда твърде бавно може да е твърде многото програми, които се стартират всеки път, когато операционната система се стартира. Може да използвате безплатната програма Autoruns, за да видите списъка от програмите, които се стартират автоматично при начално зареждане на системата или логване на потребител. Ако откриете нещо, което не е нужно да бъде в този списък, забранете го.

Виж още: Основни препоръки при избор на нов лаптоп

6. Редовно проверявайте компютъра си за вируси

Ако компютърът ви внезапно е започнал да работи по-бавно, най-вероятният виновник за това е злонамерен софтуер, който е успял да се промъкне в системата ви. Може да използвате безплатната антивирусна програма Malwarebyte Anti-Malware, за да сканирате системата си за наличието на злонамерен софтуер.

7. Актуализирайте операционната система редовно

Microsoft периодично издава специални актуализации на защитата, които повишават защитата на компютъра. Тези актуализации могат да помогнат за предотвратяването на атаки от вируси и друг злонамерен софтуер, като отстраняват възможни пропуски в защитата. Може да включите Windows Update, за да сте сигурни, че Windows ще получава тези актуализации автоматично.

8. Автоматично персонализиране на графичните настройки

Опитайте GeForce Experience (за NVIDIA GPU) или AMD Gaming Evolved. Тези програми предлагат лесен и удобен начин винаги да разполагате с обновени драйвери и оптимизирани игри на своя персонален компютър.

9. Изтрийте ненужните програми, които само заемат място на диска

Ако срещате трудности за това какво точно да изтриете, използвайте безплатната програма WinDirStat, за да определите точно кои програми и документи, заемат най-много място на диска.

10. Почистете праха от компютъра 

Не всеки проблем, който забавя компютъра ви, е високотехнологичен. Причина за забавянето работата на компютъра ви може да е натрупалата се мръсотия и прах по вентилаторите и вентилационните отвори, в резултат на което машината прегрява и се затруднява работата ѝ.

Източник: TechRadar