Учените се надяват той да се развие бързо

В миналото роботите с изкуствен интелект бяха само част от научната фантастика. Днес? Днес научната фантастика вече влиза в реалността. 

Американски учени установиха, че изкуственият интелект вече притежава интелектуалния капацитет на 4-годишно дете, като непрекъснато се усъвършенства, пише в. "Дейли мирър".

Специалистите от университета в Илинойс са провели редица тестове за интелигентност системата с изкуствения интелект ConceptNet. Тестовете са идентични на тези, през които преминават и хората. 

Резултатите, които ConceptNet постигнал при решаването им, били идентични с тези на 4-годишно дете.

Учените се надяват, че изкуственият интелект много скоро ще "поумнее", като използва напредъка в разработката на по-усъвършенстван езиков софтуер от рода на Siri, внедрен в съвременните айфони.

Сегашните резултати са постигнати след 60-годишно развитие на изкуствения интелект. Но той се усъвършенства много бързо и в скоро време учените очакват много по-зрелищни постижения.

Виж още: Даряват $10 млн. за проекти, които да държат изкуствения интелект под контрол

В същото време много британци изпитват страх от развитието на изкуствения интелект, съобщава изданието. Според последни проучвания около половината от поданиците на Нейно Величество се притесняват, че умните машини ще отнемат от хората много работни места в близко бъдеще.

Но има ли действително причини да ни е страх? Вижте във видеото:

Източник: "Дейли мирър"