В интервю пред в. "24 часа" синът на Апостол Карамитев разказва за актьорските си изяви зад граница, където е познат под името Макс Фрийман

Момчил Карамитев, който навършва 55 на 25 октомври, е едва 13-годишен, когато умира баща му, големият български актьор Апостол Карамитев. Тръгва по неговите стъпки и дебютира в "Опасен чар" (1984).

Известност придобива с ролята на Момчил във "Време разделно", избран тази година за любимия БГ филм на зрителите. Днес живее и работи в Лос Анджелис под името Макс Фрийман.

В интервю пред Пенчо Ковачев във в. "24 часа" той разказва любопитни подробности за участието си в хитовия кримисериал "Кости", който вече навлезе в своя 11-и сезон.

"Ролята беше малка, но много отговорна -

един перверзен педофил, който слага край на живота си. Самоубийството трябваше да се разбере от това, което се виждаше и което разследването "дава" на зрителите като информация, а не го представлявам аз.

Там се запознах с изпълнителката на главната роля Емили Дешанел. Изключително добра личност, абсолютен професионалист, много чаровна, земна, скромна - и много добра актриса. Епизодът, който снимахме с нея, беше как тя влиза в моята къща и ме намира мъртъв (застрелял се в главата) на един въртящ се стол.

След като ми правиха грим около четири и половина часа, трябваше да изглеждам мъртъв пред нея, но тя ме гледа право в лицето, с тези прекрасни сини, чаровно искрящи очи!

Как да седя неподвижен и да не й се усмихна?!

Голямо изпитание беше, но се справих отлично. Даже режисьорът проведе три пъти "изпит проверка" дали мога да се владея и да не мърдам. Успях! За това ми помогна и фактът, че имам опит с йога упражнения и т.н.

Когато камерата спря и всички си отдъхнахме, режисьорът дойде и ми каза, така че само аз да го чуя: "Не разбрах как го правиш, но излезе много добре, благодаря ти."

Това така ме зарадва, че като се усмихнах, едната ми буза (която гримьорите бяха направили с дупка от пистолет), падна... Взех си я за спомен, но един ден дойде приятел с кучето си, което

реши, че е пържола и изяде... моя спомен от "Кости"

Когато приключих участието си, отидох да се сбогувам с Емили. Тя ме погледна с усмивка и каза: "Това, което направи, беше по-трудно от това да си кажеш текста, ако имаше такъв. Ти си много добър актьор!"

Едва не се просълзих, казах й, че е прекрасна жена и актриса и че благодаря затова, че е разбрала в какво положение съм бил. Прегърнах я и й пожелах успех."

На въпрос защо в чужбина е известен с псевдоним, Карамитев-младши коментира: "Защо Елин Пелин, Чудомир, Брад Пит, Мадона, Марк Твен са известни с други имена, а не с първородните си?

Аз не се срамувам от моето име

- напротив, гордея се с родителите и корените си. Затова съм отново тук. Има условия, в които творецът изпитва нужда от свой свят, от свое кътче, което е само негово, а не му е дадено от някой друг - това е нужда за уединение, което не всеки изпитва, не всеки може да разбере."

Момчил Карамитев и дъщерята на Тодор Колев - Албена, с водещия на "Най-хубавите години от нашия живот" Владимир Пенев в епизода, който противопоставяше 50-те на 80-те години, януари 2014. Снимка: БНТ

Източник: в. "24 часа"