Константин Пенчев става конституционен съдия

Мая Манолова положи клетва като омбудсман на републиката. Нейните правомощия бяха прекратени днес. Бившите ѝ колеги приеха решението с 147 гласа "за", 2 "против" и 4 "въздържал се". 

Веднага след това тя положи клетва като омбудсман пред Народното събрание. Тя встъпва в длъжност на 20 октомври, като на поста заменя Константин Пенчев.

От парламентарната трибуна Манолова обеща да защитава правата на хората и сподели, че с тази клетва приключва с една страница от живота си. Тя обеща да продължава да предлага законопроекти. 

"Първите ми две седмици ще бъдат изпълнени изцяло със срещи с българските граждани. Започвам мандата си с обиколка, за да посрещам проблемите на място, а не да ги чакам да дойдат тук в София. Затова днес не ви казвам сбогом. Казвам ви просто довиждане, защото обещавам, че ще бъдем съмишленици в битката за българските граждани", обеща още новият омбудсман.

Днес не ви казвам сбогом, просто довиждане, защото знам, че ще бъдем партньори в голямата битка за правата на гражданите, каза тя на депутатите.

Манолова беше избрана за омбудсман на 30 юли от депутатите в Народното събрание с тайно гласуване, като единственият ѝ конкурент за поста беше досегашният омбудсман Константин Пенчев, издигнат от Реформаторския блок. За първия му мандат той беше кандидатура на ГЕРБ.

Виж още: За какво можем да разчитаме на Мая Манолова

Избирането на Манолова предизвика остри реакции, тъй като според някои депутати и част от гражданите тя няма как да бъде равноотдалечена от всички партии. 

Бъдещето на Константин Пенчев е като конституционен съдия от квотата на Народното събрание. Той получи 98 гласа, а за конкурента му Михаил Кожаев гласуваха 62 депутата.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви тази опция още преди месец. По негови думи това не е компенсация за избирането на Манолова за омбудсман.