Нейното правителство е укривало разрастващия се фискален дефицит, за да не повлияе той на кампанията ѝ за президентските избори

Президентът на Бразилия с български корени Дилма Русеф е заплашена от импийчмънт. Това се случи след като федералният съд отказа да потвърди сметките на правителството за 2014 г., като това дава възможност на опонентите ѝ да поискат стартиране на процедурата, предаде "Ройтерс".

По време на президентската кампания на Русеф за нов мандат правителството ѝ е манипулирало сметките, за да прикрие разширяващия се фискален дефицит.

За пръв от 80 години насам федералният съд взема подобно решение срещу бразилски президент. Опозицията ще стъпи върху него, за да поиска процедура по импийчмънт в конгреса.

Самото решение бе приветствано от ппозиционните лидери, които се прегръщаха от радост, когато то беше обявено в Конгреса. Все още обаче не е ясно дали те ще получат достатъчна подкрепа за импийчмънт на президента.

Виж още: С какво се занимават 25-те най-могъщи жени в света

Конгресмени обаче вече казват, че това е краят на правителството на Русеф.

Ако има процедура по импийчмънт, Русеф ще бъде подведена под отговорност и по всяка вероятност ще бъде отстранена от длъжност.

Източник: "Ройтерс"