След като не бе преизбран на поста омбудсман на републиката, Константин Пенчев е номиниран за съдия в Конституционния съд

ГЕРБ ще номинира Константин Пенчев за конституционен съдия. Това стана ясно след изказване на председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Името на омбудсмана е било обсъдено на заседание вчера.

"Името, което беше обсъждано на парламентарната група е това на Константин Пенчев. Смятаме, че това е един достоен човек. Цялата група единодушно застана зад неговата номинация. Ще внесем това предложение", каза той.

По думите на Цветанова все още не е говорено с Реформаторския блок и издигането на кандидатурата на Пенчев няма нищо общо с коалиционния партньор на ГЕРБ. По време на избора за нов омбудсман реформаторите подкрепиха Пенчев за втори мандат, но той не събра достатъчно гласове, а Мая Манолова беше избрана за поста.

"Дори в морален план трябва да имаме консолидация. Смятам, че Косьо Пенчев е един достоен юрист", мотивира Цветанов предложението.

Няма схеми

На въпрос дали изборът на Пенчев е договорен заедно с избора на Манолова Цветанов отговори, че няма нищо подобно и допълни, че вече е разговарял с досегашния омбудсман и той е дал своето съгласие да бъде номиниран. 

Премиерът Бойко Борисов също подкрепял кандидатурата му, като това било единственото обсъждано име. Нов конституционен съдия от квотата на парламента ще бъде избран преди местните избори.

Бодра смяна

Парламентът трябва да избере един член на Конституционния съд, който да влезе на мястото на Красен Станчев. Неговият мандат, както и на още трима съдии - двама, избрани от президента (Димитър Токушев и Пламен Киров), и един от квотата на върховните съдии (Благовест Пунев), изтича на 10 октомври.

Източник: "Клуб Z"