Дори една различна страна крие необятни тайни, какво остава за цял континент

Несъмнено Азия се превръща в една все по-предпочитана дестинация. Духовни, природни, културни и исторически тайни привличат любопитните погледи на Запада. Още преди да си посетил този континент обаче знаеш, че нищо няма да бъде както си свикнал до този момент. Дори ти няма да бъдеш същият.

Какво знаем за страните на този континент? Най-вече по някоя откъслечна подробност покрай предавания, статии или книги. Личният опит обаче носи различни впечатления. Все пак за онези, които все още не са си купили билет в тази посока, ще предоставя няколко любопитни факта.

Обръщам особено голямо внимание, че е добре да направите малко проучване на това кое е приемливо и кое не в отделните държави. Също така на начините на поздравяване и неприличните знаци, защото една различна културна среда може да не възприеме добронамерено вашите западняшки навици.

Япония

Geysha

Страната на гейшите, сушито и емблематичните вишневи цветове. Страната, където всеки малък жест, знак и звук означават нещо. И може би държавата, за която е необходима цяла книга, за да се опишат всички странности на местните, поне от наша гледна точка.

Милиони хора се разминават всеки ден по широките улици на Токио. Повечето от тях обсебени от работата си, не забелязват околните. Малко от тях имат близки приятели, още по-малко - половинки. Някой талантлив предприемач е осъзнал това и е изградил цял бизнес на гърба на самотата в големия град.

Ако сте японец на средна възраст със задоволителни доходи, но крайно ограничени контакти поради една или друга причина, услугата, която предстои да опиша, е точно за вас. Не, не е проституция, но е нещо като плащане за компаньонка.

Обикновено баровете за целта са точно определени. Това, което се случва, е, че заплащате определена сума, за да си осигурите слушател. Едно младо момиче (често на възраст между 18 и 20 години) ще стои до вас в бара, изслушвайки проблемите ви, задавайки адекватни въпроси и... симулирайки интерес.

След изтичане на времето вие ще си отидете вкъщи олекнал, спокоен и доволен, а тя ще плати на някого, за да се оплаче от клиентите си, от техните проблеми и натоварената вечер. Да, един омагьосан кръг, който порочно напомня, че хората са социални животни и имат нужда от комуникация.

Такива услуги не се предлагат само в Токио, а и в другите големи градове. Но трябва да сте японец, за да се възползвате от тях -  или поне да знаете езика.

Фотогалерия: Осака в сезона на сакурата

Япония е известна с крайностите, особено в сексуално отношение. Фетиши, които са непознати за останалата част от света. Това определено е страна на вендинг машините, но сред автоматите за напитки и пакетирани храни можете да намерите и такива за бельо... Употребявано бельо.

Avtomat za izpolzvano belyo

Още една находчива бизнес идея. Оказва се, че ако си ученичка в добро училище (колкото по-известно и нагоре в класациите, толкова по-добре), можеш да продадеш бельото си на особено добра цена. Просто трябва да отидеш в някой от специализираните магазини за това и да ги подадеш на продавача.

Този начин за изкарване на пари обаче е достъпен единствено за японки. Клиентите са предимно традиционалисти, които предпочитат "своето" и са готови да платят само за него.

Камбоджа

Angkor vat

Страната на изключителния храм Ангкор Ват, чиято местност разказва тайни още от IX век. Самият храм е построен през XII век и бива определян като най-големият религиозен паметник на света. Именно той е изобразен и на националния флаг на Камбоджа, което я прави единствената страна със сграда на своето знаме.

За хората там рожденият ден няма почти никакво значение. Местните разбирани и традиции не предполагат неговото празнуване. Съответно много хора дори не помнят датата си на раждане.

Ако решите да отседнете в типичен за страната апартамент или просто да видите как живеят местните, може да се изненадате от липсата на... хладилник. В повечето случаи те купуват прясна храна от пазара, която консумират още същия ден. Съответно се губи смисълът от място, където да бъде съхранявана.

На много места в Азия можете да попаднете на храна, която рязко контрастира с представите ви за това, което бихте сложили в устата си. Но това предполагам го знаете - ларви, хлебарки и други насекомоподобни деликатеси ще очакват да се престрашите и да ги опитате.

Фотогалерия: Екзотични храни, които не бихме искали да вкусим

Виж още: 10 от най-интересните мистерии на света