Непознатото, което винаги ще привлича

Хората винаги са били привличани от мистиката, тайното и скритото. Вроденото човешко любопитство винаги ще подтиква людете да посягат към тайните, независимо дали те са обикновени човешки, тайни на държавите и обществата или тайните на вселената. В очите на хората всяко скрито нещо е като пъзел. Ето и едни от най-големите мистерии, които светът все още не е успял да разреши.

Китайските линии

Един голям квадрат от пресечени линии, образуващи множество малки триъгълници и трапеци, разположени на координати 40 ° 27’28 .56 ” Северна дължина , 93 ° 23’34 .42 ” Източна ширина. Трудно може да бъде открита информация, камо ли обяснение за тези странни линии издълбани в пустинята в провинцията Гансу Шен в Китай. Една от версиите е, че това е таен полигон. Друга теория намесва извънземни посетители. Няма обаче нищо сигурно.

Ръкописът на Войнич

Ръкописът на Войнич представлява една от най-заплетените загадки, познати на света. Книгата, кръстена на антикварния книжар, който я открива през 1912 г., е писана през XV век и съдържа ръкопис на непознат език, с илюстрации на непознати растения и също така непознати звездни карти (поне се предполага, че за звездни карти). Въпреки всички опити на криптографи от цял свят, мистерията остава и до днес. Дали ръкописът съдържа в себе си непозната за човечеството информация, едва ли ще можем да разберем някога.

Бермудският триъгълник

Бермудски триъгълник е географска зона в Атлантическия океан, описвана най-често като района разположен между три мислени прави, свързващи Флорида, Бермудските острови и Пуерто Рико. Районът е известен с множеството странни събития, които се случват на кораби и самолети, попаднали там. Хипотезите за мистичните явления варират. Някои от учените приписват това на ефекти на климата на земята. Друга теория включва необичайни магнитни явления или генериране на инфразвук от морските вълни, причинени от голямо находище на непреработен уран. Някои залагат на подводни залежи на природен газ, който причинява изчезванията и експлозиите. Както винаги актуална е и теорията за извънземни отвличания.

Стоунхендж

Това е най-известният мегалитен паметник в света. Мистиката на Стоунхендж привлича годишно хиляди туристи. Строителството на рова и землената част е датирано около 30 век пр. Хр., а на каменното съоръжение към 24-21 век пр. Именно там се крие мистерията - защо и как тези огромни камъни са докарани и забити в полето на равнината Солсбъри в графство Уилтшър, Великобритания - място, където в радиус от стотици километри няма каменна кариера, от която да се извадят такива огромни камъни. Според някои друидският монумент е някакъв вид календар, според други канализира природната енергия, извираща от самото място. Винаги ще се намери място и за тези, които смятат Стоунхендж за летище за древните космически кораби на извънземни, кацнали на планетата.

Виж още: Най-изумителният факт за вселената

Рисунките на древен космически кораб в Япония

И като стана въпрос за извънземни, никой не може да обясни странните рисунки на космически кораби в пещера в Япония. Рисунките са датирани 5000 г. пр. Хр. Обяснение за това няма.

Криптос

Откритата на 03.11.1990 г. скулпура на американeца Джеймз Санбърн в двора на щаб-квартирата на ЦРУ в Лангли и до днес представлява интерес за любителите на загадки от тогава насам. Паметникът е изграден от червено дърво, бял кварц, мед и железобетон. Върху голяма вертикална, S-образна медна плоча, която наподобява древен свитък е разположен загадъчният кодиран текст, който е гложди специалистите криптолози. За над 20 години работа по скулптурата са разшифровани 3/4 от текста. Този текст пък се е превърнал в една от най-известните неразгадани тайни днес.

Мостът на загиналите кучета

Мостът Овъртън в Шотландия се ползва с мрачна слава сред стопаните на кучета. Тя идва от там, че всяко куче, приближило до него започва да вие и да се опитва да се измъкне от стопанина си. Ако по някаква случайност успее, то се хвърля от моста в пропаст, дълбока 50 метра. Предположението на специалистите е, че това е свързано с изобилието от плъхове под моста. Парапсихолозите пък твърдят, че мостът се намира на границата между света на живите и света на мъртвите.

Джак Изкормвача

Най-известният сериен убиец в историята. Истинската самоличност на известния като "Убиеца от Уайтчапъл" и "Кожената престилка" все още е тема за размисъл на всички любители на мистериите по света. Въпреки че има много различни теории (над 100) за самоличността на този сериен убиец, никой не знае със сигурност кой е бил Джак Изкормвача. Неговите жертви са проститутки, убити по особено жесток начин. Интересното е, че след последното (пето) убийство, Изкормвачът изчезва. Общият брой на убитите от него жени е спорен, като теориите говорят за между 4 и 15 убийства. Все пак само пет са признатите жертви на убиеца - Мери Ан Никълс, Ани Чапман, Елизабет Страйд, Екатерина Едоус и Мери Джейн Кели. През годините множество теории са набеждавали десетки заподозряни, сред които и авторът на "Алиса в Страната на чудесата" Луис Карол. Обаче каквото и да се каже за убиеца от Уайтчапъл, винаги ще е малко и винаги ще е под въпрос, а неговата самоличност ще остане в сянката на историята.

Изгубеният град Атлантида

Легендата разказва за древна култура, която се е ползвала със знания, за които модерната наука може само да мечтае. Платон описва в диалозите си „Тимей“ и „Критий“ тази древна цивилизация, която в бъдеще ще се превърне в обект на търсенето на множество приключенци. Според някои учени Атлантида е просто мит и Платон си я е измислил. Други смятат, че мястото наистина е съществувало, но природни катаклизми са го затрили. Според легендите именно жителите на Атлантида научили египтяните как да си построят пирамидите.

Знаците по платото Наска

Това са древни линии, начертани на земната повърхност, намиращи се на територията на пустинята Наска в Перу. Множество са теориите за тези знаци, издълбани в земята. От тривиалните идеи, че това са просто някакви канали за напояване, до, познайте... да, извънземни, а линиите са просто писти за космическите им кораби. Според най-новата теория линиите в Наска са използвани като пътеки, по които да минават ритуални процесии в обществото на инките. Самите инки са народ пълен с мистерии, така че всякакви предположения са възможни, дори и най-невероятните.