Кино-литературният фестивал представя в петото си издание 50 актуални екранизации по книги и пиеси: биографични драми, документални ленти, анимации, галавечери на различни държави и култури (видео)

За пети път кино-литературният фестивал "СинеЛибри" събира през октомври любителите на филмовите екранизации, като тази година, освен в София, прожекциите стигат до Пловдив, Варна, Бургас, Габрово, Велико Търново и Стара Загора.

В селекцията, тази година под мотото "Петото измерение", са 50 актуални филмови продукции със звезди като Жулиет Бинош, Кейт Бланшет, Никол Кидман и Ръсел Кроу, Харви Кайтел и Ксения Рапопорт (в "Исав" по романа на Меир Шалев), сър Бен Кингсли, Тим Рот и Клайв Оуен, легендата Катрин Деньов и дъщеря й Киара Мастрояни (заедно на екрана в "Клер Дарлинг" / La Dernière folie de Claire Darling).

Конкурсът и съпътстващите го програми включват адаптации на литературни творби от Робърт Музил, Станислав Лем (унгарската копродукция "Гласът на Бога"), Робърт Харис, Харуки Мураками (корейският "Изпепеляване" по рaзказа "Горящият хамбар" от сборника "Изчезването на слона"), Давид Фоенкинос ("Загадката Анри Пик"), Фредрик Бакман ("Брит Мари беше тук"), анимации по книги ("Кабулските лястовици" от Ясмина Кадра), нови интерпретации на класически произведения, документални филми, биографични драми за световноизвестни хора на изкуството като Вирджиния Улф, Никос Казандзакис, Уилям Шекспир, Едмон Ростан, Мишел Уелбек, Карл Лагерфелд, Стиг Ларшон, Дж.Р.Р.Толкин, Пиер Луис ("Бурни връзки" / Curiosa) и ренесансовия гений Леонардо да Винчи - с "Аз, Леонардо" по случай 500 години от смъртта му.

Откриването с отличения от журито и критиката във Венеция "Офицер и шпионин" / J'accuse на Роман Полански, по едноименния роман от Робърт Харис (5 октомври, зала 1 на НДК, 19 ч.), който има още десетина прожекции в различни столични киносалони, ни среща с плеяда френски актьори: носителя на "Оскар" Жан Дюжарден в главната роля на полк. Жорж Пикар, Луи Гарел като основното действащо лице в делото "Драйфус", Венсан Перес, Матю Амалрик, Мелвил Пупо от филма на Камен Калев "С лице надолу", Владимир Йорданов, чието име издава българския му произход, както и съпругата на режисьора - Еманюел Сение ("По действителен случай").

Още на следващата вечер (6 октомври, кино "Люмиер Лидл", 20 ч.) е премиерата на филма "Заличено момче" / Boy Erased в присъствието на Гарард Конли, написал едноименната мемоарна книга за т.нар. "конверсионна терапия".

Зрителите имат възможност да се срещнат с автора на "Заличено момче" и през следващите три дни във Варна, Бургас и Пловдив. Покъртителната лична история е разказана с участието на Лукас Хеджис, Никол Кидман, Ръсел Кроу, а режисьор и сценарист е австралийският актьор Джоуел Еджъртън, който също има роля на екрана.

Във фокуса на испанската гала (Дом на киното, 7 октомври, 20 ч.) е "Последствията на гнева" / La Flaqueza del Bolchevique по романа на Лоренцо Силва "Слабостта на болшевика", а израелската галавечер (17 октомври, Дом на киното, 19 ч.) е с драматичната комедия "Жената от Йерусалим" / The Human Resourses Manager по едноименната книга на А.Б.Йехошуа. Двамата писатели също са сред почетните гости на фестивала.

Ръсел Кроу играе и в "Истинската история на бандата на Кели", който идва директно от кинофестивала в Торонто. Филмът по романа от двукратния носител на наградата "Букър" Питър Кери е класическа приказка за бунтовник с кауза - един истински, но и малко недодялан Робин Худ, претворен на екран от Шон Грант.

Участват още Джордж Маккей, Чарли Хънъм и Никълъс Холт. Последния можем да видим на фестивала и като заглавния герой в наскоро миналия по екраните "Толкин", биографичен филм за автора на "Властелинът на пръстените", където му партнира Лили Колинс.

С два филма е представена и любимата ни Жулиет Бинош ("Шоколад"), която тази година навърши 55. "Двойнствен живот" / Doubles Vies идва в София, след като в края на август откри варненския кинофестивал "Любовта е лудост".

Другото заглавие, "Тази, която не съм" / Celle que vous croyez, по романа на Камий Лоранс, е предвидено за заключителната церемония на "СинеЛибри 2019" (13 октомври, зала 1 на НДК, 19 ч.). В драматичната комедия на Сафи Небу актрисата играе 50-годишна учителка, която също води двойнствен живот - с фалшив "Фейсбук" профил, където се представя за двойно по-млада жена...

С особен интерес се посреща и новият филм на Ричард Линклейтър "Къде си, Бернадет?" с носителката на "Оскар" Кейт Бланшет като асоциалната Бернадет Фокс, иначе талантлива архитектка, страдаща от агорафобия. Смесица от трагикомедия и мистерия, този сюжет приковава вниманието до самия си непредвидим финал...

Също директно от фестивала в Торонто, идва копродукцията на Канада, Великобритания, Германия и Унгария "Песента на имената" / The Song of Names. Историята за приятелството, вярата, предателството и изкуплението с Тим Рот и Клайв Оуен, е дело на режисьора Франсоа Жирар ("Червената цигулка", "Хорът на момчетата") и сценариста на "Вечният градинар" Джефри Кейн. Литературната основа е дебютният роман на Норман Лебрект, с който през 2002-ра британският музикален журналист печели наградата "Уитбред".

Гвоздей в конкурса пък е копродукцията на Италия, Белгия и Франция "Пет е съвършеното число" - криминален трилър по култовия комикс на Игор Тувери с две популярни имена от съвременното италианско кино: Тони Сервило и Валерия Голино.

Акцент в състезателната програма е и екранизацията по романа на Роберт Зееталер "Продавачът на вестници и цигари" / Der Trafikant, сърцераздирателна история от нацистката окупация на Виена за млад мъж и неговото приятелство със Зигмунд Фройд. Бащата на психоанализата е една от последните роли на швейцарския актьор Бруно Ганц (Адолф Хитлер в "Крахът на Третия райх", 2004), който си отиде през февруари на 77-годишна възраст.

"Казандзакис" на режисьора Янис Смарагдис е създаден по мотиви от автобиографичния роман на големия гръцки писател "Рапорт пред Ел Греко", а "Всичко е истина" / All is True на Кенет Брана ни връща към последните дни на великия драматург и поет Уилям Шекспир. Режисьорът играе и главната роля, в партньорство с други знаменити английски актьори като сър Иън Маккелън и Джуди Денч.

Драматург е и главният герой на "Сирано" / Edmond Едмон Ростан, "бащата" на комедията "Сирано дьо Бержерак", която постига истински триумф във Франция още с премиерата си през 1897 г., последвана от 1000 представления. Режисьор и сценарист е авторът на едноименната пиеса Алексис Мишалик.

Играл с голям успех Сирано в екранизацията на Жан-Пол Рапно от 1990 г., Жерар Депардийо, вече на 70, е отново на екран в "Терапия за мизантропи" / Thalasso. Двамата с писателя Мишел Уелбек играят себе си като пациенти на терапевтичен център...

"Вита и Вирджиния" с Елизабет Дебики и Джема Атъртън пък пресъздава любовната връзка между предизвикателната аристократка и писателка Вита Саквил-Уест и иконата на литературния модернизъм Вирджиния Улф. Филмът се базира върху епистоларното им творчество и пиесата на Айлин Аткинс.

Организаторите честват и 250 години от рождението на немския естествоизпитател и пътешественик Александър фон Хумболт. Двамата с математика Карл Фридрих Гаус са главните действащи лица във филма "Измерването на света" / Die Vermessung der Welt (2012) по популярния роман от Даниел Келман. Последната му прожекция на фестивала е на германската гала в "Сити марк арт център", 20 октомври, от 19 ч.

В кино "Люмиер" са бразилската гала (9 октомври, 20 ч.) с "Невидимият живот на Еуридисе Гузмао" / A viva invisivel по романа на Марта Баталя и португалската гала (11 октомври, 18 ч.) с историческата драма по Роберт Музил "Португалката".

Също в кино "Люмиер" (от 20 ч. на 17 октомври) е ирландската гала, за която е избрано едно по-старо заглавие от филмографията на Нийл Джордан - "Закуска на Плутон" / Breakfast on Pluto (2005), по романа на Патрик Маккейб. Като травестит в главната роля е Килиън Мърфи ("Проектът Съншайн", сериала Peaky Blunders), който умолявал режисьора да го снима в екранизацията, докато е все още млад и красив.

Единственото българско заглавие в конкурсната програма е "Снимка с Юки", представян от екипа на 8 октомври в кино "Одеон" от 20,30 ч. Премиерата му беше на София филм фест през март, а половин година по-късно на националния кинофестивал "Златна роза" във Варна филмът беше отличен за дебюта на режисьора си Лъчезар Аврамов, като спечели и приза на кинокритиката.

Създаден по мотиви от разказ в сборника "На изток от запада" от Мирослав Пенков, "Снимка с Юки" е описван като космополитна драма за непрекъснатото бягство на модерния човек от отговорностите и въпросите за смисъла. Руши Видинлиев и японката Кики Сугино играят интернационална двойка, малка роля има и Димитър Маринов, нашумял в Холивуд със "Зелената книга", но най-силни отзиви за своето актьорско превъплъщение получи един дебютант - именитият ни боксьор Серафим Тодоров, който това лято посрещна 50-годишния си юбилей.

Половин век се навърши и от кацането на Луната - събитие, което фестивалът отбелязва с прожекции на "2001-ва: Космическа одисея" (1968) на Стенли Кубрик. Един от класическите научнофантастични филми, който въздейства още по-силно на голям екран, е създаден по разкази на Артър Кларк - а писателят след това пише и романизирана версия по своя сценарий, издадена на български под заглавие "Една одисея в Космоса през 2001-та година".

Журито на "СинеЛибри 2019" се председателства от френския актьор Кристоф Ламбер ("Шотландски боец", снимания у нас "Версенжеторикс", "Чужденецът" на Ники Илиев), а в състава му влизат още:

- френският кинорежисьор от румънски произход Раду Михайлеану ("Концертът", "Изворът на жените"), който в момента работи по 8-серийна екранизация на книгата от Анжел Вагенщайн "Сбогом, Шанхай", мащабна европейска копродукция на Gaumont, France Television, Rai Uno и ZDF, чиито снимки започват догодина, с участието на друг член на журито,

- италианската актриса Лоредана Каната ("Младост", "Неапол във воали"),

- българската театрална и филмова звезда Ирини Жамбонас, която току-що беше удостоена със "Златна роза" за най-добра женска роля с новия филм на Стефан Командарев "В кръг", където играе полицайка в нощен патрул,

- шведският писател и журналист Давид Лагеркранс, който дописа с три романа култовата трилогия "Милениум" на покойния Стиг Ларшон - обект на документалния филм от програмата на фестивала "Мъжът, който си играеше с огъня".

В рамките на първата шведска седмица у нас за галавечерта на Швеция (кино "Люмиер", 6 октомври, 17,30 ч.) гостува лично Даниел Алфредсон с криминалния си трилър "Смъртта на един автор". Режисьорът е известен у нас с оригиналната тв екранизация на "Милениум" (с участието и на българина Георги Стайков), а това е първият от няколкото негови филма по поредицата на Хокан Несер Intrigo.

В документалната програма са още "Да се изгубиш нарочно" на Крис Захариев, "Карл Лагерфелд: Да бъдеш и да изглеждаш" от автора на биографичната книга за покойния моделиер "Мистерията Лагерфелд" Лоран Ален-Карон, и "Чернобилска молитва" по книгата на нобеловата лауреатка Светлана Алексиевич, послужила и за основа на популярния минисериал "Чернобил".

За първи път в рамките на фестивала е организиран международен уъркшоп с Линда Сийгър, Джулиан Фрийдман и Димитър Коцев - Шошо, на тема "Изкуството на адаптирания сценарий".

Сред паралелните събития е и конкурсът за късометражни филми CineLibri Short Movie Official Competition, който има награден фонд и се реализира чрез платформата Film Freeway. Най-сполучливите заглавия ще бъдат показани на церемония във финалния ден на фестивала, 20 октомври, 19 ч. в кино "Люмиер".

Във физиката и геометрията петото измерение се свързва с шестоъгълник, каквато е формата на библиотеката според аржентинския майстор на кратка проза Хорхе Луис Борхес, чиято 120-годишнина беше отбелязана през август, обясняват организаторите.