Костюмите, колите, кастингът... Екипът разкрива тайни от снимачната площадка на най-очакваната екранизация тази година

1. Стълпотворението от фенове по местата, където се снима филмът, би разстроило целия процес... затова заглавието "Петдесет нюанса сиво" не фигурирало нито на снимачната площадка, нито в кореспонденцията.

Вместо него използвали псевдонима "Приключението на Макс и Банкс" (Макс е кучето на писателката Е.Л.Джеймс, а Банкс - питомецът на сценаристката Кели Марсел).

Виж още: Саундтракът за секс на "Петдесет нюанса сиво" (видео)

2. Вместо в Портланд, щата Орегон, и щата Вашингтон (Сиатъл и Ванкувър), филмът бил заснет във Ванкувър, Канада - и не през лятото, а в зимните месеци.

3. Художникът по костюмите Марк Бриджес е работил по филми като "Ще се лее кръв", "Учителят", "Буги нощи" и "Наръчник на оптимиста". Носител е на "Оскар" за "Артистът" (2012), а сега е номиниран с "Вроден порок" / Inherent Vice на Пол Томас Андерсън.

Всички костюми на Крисчън Грей, с изключение на един, били ушити специално за Джейми Дорнан, който оценява това, тъй като обикновено не се облича официално.

"Когато сте в костюм, няма как да се движите или държите така, сякаш сте по анцуг - има нещо, което поддържа тялото изправено, а стойката прибрана. Ние обаче използвахме вълнени материи и по-лека кройка, за да може Крисчън Грей (Джейми Дорнан) да се чувства по-освободен", обяснява Бриджес.

Видео: Още еротика в трейлъра на "Петдесет нюанса сиво"

Вратовръзките също са ключов аксесоар за героя и присъстват както върху корицата на книгата, така и на плакат за филма.

4. Сценографията е дело на семейния тандем Дейвид и Санди Уаско, работили по практически всеки филм на Куентин Тарантино. На тях са поверени интериорът на апартамента, където живее Крисчън Грей, и прословутата му Червена стая на болката.

5. Едуард Кълън от "Здрач" караше волво, а Крисчън Грей шофира няколко модела на "Ауди" - спортния R8, седанът S8 и новия A3 (подарък за Ана), който по онова време още не е пуснат в продажба.

Пилотира обаче и собствен хеликоптер, EC130 - най-големият, който може да се притежава от частно лице. Струва около 2 млн. долара.

6. Джейми Дорнан всъщност изобщо не обича да се бръсне и обикновено ходи с брада. Докато се снима в ролята на Крисчън Грей обаче, му се налагало да се бръсне всяка сутрин.

Актьорът коментира, че поне не му се налагало да обезкосмява торса си, защото поначало "нямам много косми по гърдите".

7. Дебютът на Джейми Дорнан на големия екран е на 23 в "Мария Антоанета" (2006) на София Копола като граф Аксел Ферсен, любовник на кралицата. През 2009 г. участва в британския независим филм Shadows in the Sun, където изпълнява главната роля. Снима се и в белгийския Racing Hearts (2014).

Преди да влезе в "Петдесет нюанса сиво", най-известната му роля бе в телевизията - сериала The Fall редом с Джилиън Андерсън. Роден е в Северна Ирландия, той участва и в друга британска поредица, New Worlds - историческа драма, излъчена на Острова миналата пролет.

Във фентъзи сериала на Ей Би Си "Имало едно време" той игра Ловеца / шериф Греъм в продължение на три сезона. 

Предстои му участие в кулинарна комедия на реж. Джон Уелс ("У дома през август") редом с Брадли Купър, Сиена Милър и Ума Търман.

Наскоро приключиха снимките за The 9th Life of Louis Drax, където партнира на Арън Пол и Сара Гадон в ролята на психолог, въвлечен в мистерия, която размива границите между реалност и фантазия.

Напоследък му беше поверен и главният персонаж в The Siege of Jadotville, който пресъздава обсадата на 150 ирландски миротворци от ООН в Конго през 1961 г.

8. Екранният дебют на Дакота Джонсън е в режисьорския филм на втория й баща Антонио Бандерас "Луди в Алабама" (Crazy in Alabama, 1999 г.) редом с майка й Мелани Грифит. Тогава бъдещата Анастейжа Стийл е едва на 10.

Феновете й могат да я гледат и в драмата по Шекспир "Цимбелин" (прекръстена на Anarchy), чиято премиера беше на кинофестивала във Венеция миналата есен. В актьорския състав са още Итън Хоук, Антон Йелчин, Ед Харис, Бил Пулман, Джон Легуизамо и Мила Йовович.

Друго предстоящо заглавие с нея, Тилда Суинтън и Ралф Файнс е A Bigger Splash, римейк на френския "Басейнът" (1969) с Ален Делон и Роми Шнайдер.

Наскоро Дакота приключи и снимките на Black Mass, където й партнира Джони Деп като бостънския ганстерски бос Уайти Бълджър.

Тя играе негова дългогодишна, но вече бивша приятелка, Сиена Милър влиза в ролята на друга негова любовница, Джоел Еджъртън е агент Джон Конъли, а Бенедикт Къмбърбач - брата на Уайти, който е член на щатския сенат в Масачузетс.

Джони Деп, дегизиран като Джеймс "Уайти" Бълджър, и режисьорът Скот Купър в Бостън, където снимат биографичен филм за легендарния бос на ирландската мафия, заловен от ФБР на 81-годишна възраст и осъден през 2013-а

9. Ролите на Крисчън Грей и Анастейжа Стийл са сред най-желаните в Холивуд. Феновете си представят той да се играе от актьори като Гарет Хедлънд, Крис Евънс, Хенри Кавил, Мат Смит, Райън Гослинг, Арми Хамър, Робърт Патинсън, Мат Боумър и Крис Хемсуърт.

За главната женска роля се спрягат Ема Уотсън, Скарлет Йохансон, Кат Денингс, Оливия Уайлд, Емилия Кларк, Маргот Роби и Дженифър Лорънс.

Крисчън Кук и Доминик Купър се явяват на прослушванията, а Стивън Амел дори е сред фаворитите. Накрая е избран Чарли Хънам от "Синове на анархията", но той се отказва в последния момент заради сериала. Тогава екипът оглежда Александър Скарсгард, Франсоа Арно, Били Магнусен, Патрик Дж. Адамс и Люк Брейси.

По това време Дакота Джонсън вече е избрана за ролята, преборвайки конкуренцията на Шайлин Удли, Елизабет Олсън, Имоджен Путс, Даниел Панабейкър, Люси Хейл и Фелисити Джоунс.

Дакота Джонсън (в кожена пола и плетена жилетка "Баленсиага") и Джейми Дорнан, също в черно-бялата гама, на представянето на "Петдесет нюанса сиво" в Ню Йорк, няколко дни преди тръгването на филма по екраните

10. "Петдесет нюанса сиво" всъщност е трилогия и преди героите й да заживеят щастливо, предстоят още еротични сцени и любовни терзания. От киностудията "Юнивърсъл" вече са потвърдили, че ще екранизират и двете продължения - "Петдесет нюанса по-тъмно" и "Петдесет нюанса освободени".

Виж още: Учени: "Петдесет нюанса сиво" води до алкохолизъм и разврат