Южнокорейският филм на Понг Джун-хо се състезаваше с "Жокера", който имаше най-много номинации (11), "Пълно ускорение", "Ирландецът", "Джоджо Заека", "Малки жени", "Брачна история", "Имало едно време Холивуд" и "1917"

"Паразит" от Южна Корея, лауреат на "Златна палма 2019" в Кан, надделя срещу осем американски продукции и спечели "Оскар" за филм на годината, като се превърна в големия победител на вечерта и донесе на автора си Понг Джун-хо още три Академични награди: за режисура и оригинален сценарий плюс най-добър международен филм. Тук ще го гледаме на екран в програмата на София филм фест през март.

Южнокорейската социална сатира, определяна като "комедиен трилър", създаде прецедент не само с шестте си номинации - това е първият изцяло неанглоезичен лауреат в най-важната категория (ако не броим френския "Артистът" на Мишел Азанависиюс, който избегна езиковата бариера, защото беше в традицията на нямото кино).

В цялата близо 100-годишна история на "Оскарите" за най-добър филм са били номинирани едва още 10 заглавия на чужд за Холивуд език: "Великата илюзия" (Франция), Z (Алжир), "Емигрантите" и "Шепот и викове" (Швеция), "Пощальонът" и "Животът е прекрасен" (Италия), "Тигър и дракон" (Тайван), "Любов" (Австрия), "Рома" (Мексико) и "Писма от Иво Джима" на Клинт Ийстуд, който проследява събитията от Втората световна война през очите на двама японци.

Виж още: Топ 100 на най-великите неанглоезични филми (видео)

Брад Пит най-сетне взе заветния "Оскар" за актьорско майсторство, след като преди няколко години получи статуетка като един от продуцентите на най-добрия филм от 2012-а "12 години в робство". Първата му номинация бе преди четвърт век, като поддържащ актьор в "12 маймуни" (1995), след това - за главните роли в "Странният случай на Бенджамин Бътън" (2008) и "Кешбол" (2011).

Търсете най-доброто у хората очаквайте най-лошото, но търсете най-доброто, призова 56-годишният актьор от сцената и благодари специално на каскадьорите - каквато е и ролята му в "Имало едно време в Холивуд". А наградата посвети на децата си.

Емоционална реч произнесе и Хоакин Финикс, който също триумфира с "Оскар" след три предишни номинации: за поддържащата роля на Комод в "Гладиатор" (2000), като кънтризвездата Джони Кеш в биографичния Walk the Line (2005) и в "Учителят" (2012).  Най-голямата дарба, която имам аз и много от хората в тази зала, е възможността да говорим от името на безгласните, коментира от сцената 45-годишният лауреат.

Превъплъщението в комиксовия суперзлодей Жокера е отличено за втори път от американската киноакадемия, която даде посмъртно награда на Хийт Леджър за изпълнението му в "Черният рицар" (2008).

Фотогалерия: Хоакин Финикс като Жокера

Актьорските отличия за Брад Пит, Хоакин Финикс, Лора Дърн, взела своя първи "Оскар" в нощта срещу 53-тия си рожден ден, и Рене Зелуегър (с втора статуетка след поддържащата й роля в "Студена планина" през 2003 г.) бяха до голяма степен предизвестени, след като четирите имена доминираха в целия сезон на наградите и преди церемонията прибраха "БАФТА", "Златен глобус", "Изборът на критиката" и отличията на актьорската гилдия в Холивуд.

"Играта на играчките 4: Пътешествието", с гласа на Том Ханкс, изненадващо спечели приза за най-добра пълнометражна анимация в конкуренция със смятания за фаворит "Търсенето на Линк" на студия "Лайка". Победата е за "Дисни", чиито останали заглавия бяха почти напълно пренебрегнати в категорията, а новият им световен шампион по касови приходи при игралните филми (вече с над 2,8 млрд. долара) "Отмъстителите: Краят" беше номиниран само при визуалните ефекти.

Виж още: "Зелената книга" с български актьор взе "Оскар 2019" за най-добър филм

Общо девет филма се състезаваха в най-престижната категория на 92-рата церемония "Оскар", изтеглена тази година на 9 февруари, около месец преди обичайния срок. Номинираните бяха избрани измежду общо 344 заглавия от професионалните гилдии в американската киноакадемия, чиито членове наброяват почти 8500 души.

"1917" на Сам Мендес беше фаворитът за най-добър филм след наградите на продуцентската и режисьорската гилдия в Холивуд, но в крайна сметка отстъпи на южнокорейския си конкурент, като остана с три отличия: за операторско майсторство, звук и визуални ефекти.

Номинирани за филм на годината бяха още:
- "Пълно ускорение" / Ford vs. Ferrari на Джеймс Манголд, с "Оскар" за монтаж и звуков монтаж
- "Ирландецът" / The Irishman на Мартин Скорсезе, големият губещ с нито една статуетка от 10-те си номинации
- "Джоджо Заека" / Jojo Rabbit на Тайка Уайтити, който взе "Оскара" за адаптиран сценарий
- "Малки жени" / Little Women на Грета Гъруиг, с наградата за костюми, втора в кариерата на дизайнерката - Жаклин Дюран след "Ана Каренина"
- "Брачна история" / Marriage Story на Ноа Баумбах, житейската половинка на Гъруиг
- "Имало едно време в Холивуд" / Once Upon a Time... in Hollywood на Куентин Тарантино, с приз за поддържащ актьор и дизайн на продукция / сценография
- "Жокера" / The Joker на Тод Филипс, донесъл "Оскар" не само на главния си актьор, но и на композиторката Хилдур Гуднадотир, предпочетена пред четирима мъже 

От десетката с US филмите на 2019 г. според Американския филмов институт в основната категория не влязоха The Farewell, чиято звезда Акуафина ("Джуманджи: Следващо ниво") беше отличена със "Златен глобус", "Вади ножовете" на Райън Джонсън, определян като модерна детективска мистерия в стил "Агата Кристи", и създаденият по действителни събития "Случаят Ричард Джуъл" на 89-годишния ветеран Клинт Ийстуд. В замяна на това, и то в няколко категории киноакадемията включи друг филм по истински случай - "Пълно ускорение", с оригинално заглавие "Форд срещу Ферари" (макар че звездите му Мат Деймън и Крисчън Бейл останаха без номинации).

Тази година "Жокера" бе кандидат за статуетката в най-много категории - 11, следван от "1917", "Ирландецът" и "Имало едно време в Холивуд" с по 10. Общо 20 бяха номинациите за стрийминг платформата "Нетфликс": за "Брачна история", "Ирландецът", "Двамата папи", две от петте пълнометражни анимации - "Клаус" и I Lost My Body.

Номинациите за 92-рите академични награди бяха обявени на 13 януари, отбелязван у нас като ден на българското кино, но донесоха разочарование на публиката у нас - след като фестивалният фаворит "Ага" не попадна в селекцията на чуждестранните филми, "Физика на тъгата" на Теодор Ушев и Георги Господинов не намери място сред петте номинирани късометражни анимации. В замяна на това северномакедонският "Медена земя" / Honeyland бе номиниран и при документалните, и при чуждите ленти.

Виж още: Скарлет Йохансон с две роли за "Оскар" 

Почетните "Оскари" бяха връчени още миналата есен на режисьора Дейвид Линч (сериала "Туин пийкс"), италианската му колежка Лина Вертмюлер и актьора от индиански произход Уес Стъди, участвал във филми като "Танцуващият с вълци", "Последният мохикан" и "Джеронимо: Една американска легенда", където играе заглавната роля. На същата церемония специалния "Оскар" за хуманитарна дейност по името на Джийн Хършолт получи актрисата Джина Дейвис ("Телма и Луиз")

Ето и пълния списък с номинираните и наградените в останалите категории:

Актриса в главна роля: Рене Зелуегър за "Джуди"

Номинирани бяха още:
Синтия Ериво за "Хариет"
Скарлет Йохансон за "Брачна история"
Сърша Ронан за "Малки жени"
Чарлийз Терон за "Бомба със закъснител"

Актьор в главна роля: Хоакин Финикс за "Жокера"

Номинирани бяха още:
Антонио Бандерас за "Болка и величие"
Леонардо ДиКаприо за "Имало едно време в Холивуд"
Адам Драйвър в "Брачна история"
Джонатан Прайс за "Двамата папи" / The Two Popes

Актриса в поддържаща роля: Лора Дърн за "Брачна история"

Номинирани бяха още:
Кати Бейтс за "Случаят Ричард Джуъл"
Скарлет Йохансон за "Джоджо Заека"
Флорънс Пю за "Малки жени"
Марго Роби за "Бомба със закъснител"

Актьор в поддържаща роля: Брад Пит за "Имало едно време в Холивуд"

Номинирани бяха още:
Том Ханкс за A Beautiful Day in the Neighbourhood
Антъни Хопкинс за "Двамата папи"
Ал Пачино и Джо Пеши за "Ирландецът"

Режисьор: Понг Джун-хо за "Паразит"
Номинирани бяха още:
Мартин Скорсезе за "Ирландецът"
Тод Филипс за "Жокера"
Сам Мендес за "1917"
Куентин Тарантино за "Имало едно време в Холивуд"

Пълнометражна анимация: "Играта на играчките: Пътешествието" на "Дисни"/"Пиксар"

Номинирани бяха още:
"Как да си дресираш дракон 3"
I Lost My Body 
Klaus
"Търсенето на Линк"

Международен филм: "Паразит" (Южна Корея)

Номинирани бяха още:
Corpus Christi (Полша)
"Клетниците" (Франция)
"Болка и величие" (Испания)
"Медена земя" / Honeyland (Северна Македония)

Документален филм: "Американска фабрика" / American Factory, дело на продуцентската компания, основана от експрезидента Барак Обама и съпругата му Мишел

Номинирани бяха още:
"Медена земя"
The Age of Democracy
The Cave
For Sama

Оригинален сценарий: Понг Джун-хо за "Паразит"

Номинирани бяха още:
"Вади ножовете"
"Брачна история"
"1917"
"Имало едно време в Холивуд"

Адаптиран сценарий: Тайка Уайтити за "Джоджо Заека"

Номинирани бяха още:
"Ирландецът"
"Жокера"
"Малки жени"
"Двамата папи" 

Визуални ефекти: "1917"

Номинирани бяха още:
"Отмъстителите: Краят"
Ирландецът"
"Цар Лъв"
"Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър"

Операторско майсторство: Роджър Дийкинс ("Блейд рънър 2049") за "1917"

Номинирани бяха още:
"Ирландецът"
"Жокера"
"Фарът" / The Lighthouse
"Имало едно време в Холивуд"

Монтаж: "Пълно ускорение"

Номинирани бяха още:
"Ирландецът"
"Джоджо Заека"
"Жокера"
"Паразит"

Грим и прически: Казу Хиро ("Най-мрачният час") за "Бомба със закъснител"

Номинирани бяха още:
"Жокера"
"Джуди"
"Господарка на злото 2"
"1917"

Костюми: Жаклин Дюран за "Малки жени"

Номинирани бяха още:
"Ирландецът"
"Джоджо Заека"
"Жокера"
"Имало едно време в Холивуд"

Сценография: "Имало едно време в Холивуд"

Номинирани бяха още:
"Ирландецът"
"Джоджо Заека"
"1917"
"Паразит"

Звук и мишунг: "1917"
Номинирани бяха още:
"Пълно ускорение"
"Към звездите" / Ad Astra
"Жокера"
"Имало едно време в Холивуд"

Звуков монтаж: "Пълно ускорение"
Номинирани бяха още:
"1917"
"Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър"
"Жокера"
"Имало едно време в Холивуд"

Филмова музика: Хилдур Гуднадотир (сериала "Чернобил") за "Жокера"

Номинирани бяха още:
Александър Деспла за "Малки жени"
Ранди Нюман за "Брачна история"
Томас Нюман за "1917"
Джон Уилямс за "Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър"

Оригинална песен: (I'm Gonna) Love Me Again от биографичния "Рокетмен", изпълнявана от сър Елтън Джон и главния актьор от филма Тарън Еджъртън, спечелила вече "Златен глобус", първата статуетка в над 50-годишното творческо сътрудничество на британския певец, пианист и композитор с неговия текстописец Бърни Тоупин - сега и той с "Оскар"!

Видео: Песните на Елтън Джон в "Рокетмен"

Номинирани бяха още:
I Can't Let You Throw Yourself Away на Ранди Нюман от "Играта на играчките 4"
I'm Standing with You на Даян Уорън от Breakthrough
Stand Up от "Хариет", изпълнявана от главната актриса Синтия Ериво
Into the Unknown от "Замръзналото кралство 2", изпълнявана от Идина Менцел