След успеха си с "Бялата лента" през 2009 г. австрийският режисьор Михаел Ханеке отново получи "Златната палма" - за френския си филм Amour

Холивудските звезди бяха само за пълнеж в Кан - в 65-ото издание на кинофестивала триумфира европейското кино начело с Михаел Ханеке, който се нареди сред режисьорите, печелили по два пъти престижната "Златна палма".

Филмът му Amour (Любов) е копродукция между Австрия, Германия и Франция, а главните роли се изпълняват от ветераните Жан-Луи Трентинян и Емануел Рива, съответно на 81 и 85 години.

Партнира им друга известна френска актриса, Изабел Юпер.

Действието се развива почти изцяло в един парижки апартамент, където живеят двамата главни герои - пенсионирани учители по музика, чиято дъщеря живее в чужбина.

Втората по значимост награда за филм на фестивала - "Гран При", бе присъдена на "Риалити" (Reality) на режисьора Матео Гароне ("Гомора", 2008), който тук проследява съдбата на участник в италианската версия на "Биг брадър" - Grande Fratello.

Наградата на журито - трето място сред филмите в конкурсната програма - е за неколкократно отличавания на фестивала британски режисьор Кен Лоуч, печелил "Златната палма" през 2006 г. с "Вятърът над ечемичените ниви".

Този път филмът му The Angels' Share (Ангелският дял) е оптимистичен и ни отвежда към Шотландия - по-специално местното производство на уиски. На премиерата в Кан главните актьори дефилираха по червения килим в шотландски полички.

Едно от най-успешните имена в съвременното датско кино - Мадс Микелсен, бе отличен като най-добър актьор в Jagten (Ловът) на реж. Томас Винтерберг.

Призът при актрисите също остана в Европа - и бе поделен между Кристина Флутур и Космина Стратан в Dupa Dealuri на Кристиан Мунджиу,  който бе отличен за сценария на филма, вдъхновен от истински случай на екзорсизъм в православен манастир отпреди няколко години.

Румънският режисьор е печелил и "Златна палма" за "4 месеца, 3 седмици и 2 дни", който по-късно стана и европейския филм на 2007 г.

Режисьорският приз тази година бе за мексиканеца Карлос Рейгадас с Post Tenebras Lux.

Българският документален филм "Последната линейка на София" получи второто по важност отличие в Седмицата на критиката (Semaine de la Critique) - наградата за откритие на телевизия France 4.