Тенорът изнесе миниконцерт за католическия Великден, а за финал излезе пред "Дуомо", за да изпее акапелно християнския химн Amazing Grace на фона на кадри от опустелите улици на големи градове по цял свят

Седмица преди да се включи в световната инициатива "Един свят: Заедно вкъщи" Андрея Бочели изнесе и самостоятелен концерт - точно на католическия Великден, който тази година се падна на 12 април.

Под наслов "Музика за надежда" тенорът пя в празната Миланска катедрала, т.нар. Duomo, по покана на кмета, а многобройна виртуална публика от цял свят можеше да го гледа чрез канала му в YouTube. 

Акомпаниран единствено от органиста на "Дуомо" Емануеле Вианели, той изпълни специално подбрана близо половинчасова селекция от произведения за глас и орган - като Panis Angelicus, Ave Maria, Domine Deus.

Финалът бе с християнския химн от XVIII в. Amazing Grace, който Бочели изпя без музикален съпровод пред входа на катедралата - на фона на кадри от опустелите улици на Милано и други големи градове по света.

Столицата на Северна Италия бе сред най-засегнатите от епидемията с коронавируса на Апенините, заради която бе наложена всеобща карантина и храмовете за католическия Великден останаха практически безлюдни.

"Ще пазя емоцията от това безпрецедентно и дълбоко преживяване, на този свят Великден, който извънредната ситуация направи болезнен, но в същото време още по-плодотворен, такъв ден, който ще остане сред най-скъпите ми спомени завинаги. Любовта е дар. Да я създаваш и отглеждаш е основна цел в живота. И отново се чувствам задължен на живота. Моята благодарност е към всички онези, които помогнаха това събитие да се случи, управата на град Милано и катедралата, и към всички останали, които приеха поканата и се обединиха в планетарна прегръдка за кураж, доверие, оптимизъм, сигурност в нашата вяра", коментира Андреа Бочели.

Андреа Бочели в интериора и (долу вдясно) екстериора на "Дуомо". Снимки: Luca Rossetti, courtesy Sugar SRL, Decca Records

Междувременно фондацията, която носи неговото име, се включи в борбата с COVID-19, като започна да набира средства за подпомагане на болници и осигуряване на всички необходими инструменти и екипировка за предпазване на медицинските екипи.

Към 20 април в световен мащаб заразените с новия коронавирус са 2,3 млн. души, от които половината - на Стария континент, където са починали над 100 хил. души, повече от половината от общото число.

Макар че Испания изпревари Италия по брой инфектирани (196 хил. срещу 179 хил.), италианците са дали най-много жертви, почти 1/4 от всички смъртни случаи в Европа.

У нас концертът на Андреа Бочели беше излъчен в навечерието на Великден по телевизия "България он еър". Иначе онлайн "Музика за надежда" стана най-мащабното стриймвано на живо събитие с класическа музика за всички времена, гледано в повече от 100 държави от над 36 млн. души.