Последната студийна продукция, която Джон, Пол, Джордж и Ринго записват заедно, излиза на 26 септември 1969 г., а сега 17-те песни са отново на музикалния пазар в делукс издание заедно с нов видеоклип на Here Comes The Sun

Всеки от албумите на "Бийтълс" е легендарен, но Abbey Road заема специално място в дискографията им - не само заради 17-те парчета, сред които началната Come Together, любовните балади Something и Oh! Darling, Octopus's Garden с гласа на Ринго Стар, психеделичната Because на Джон Ленън, вдъхновена от Лунната соната на Бетовен, The End на Пол Маккартни, който пее: "And in the end, the love you take / Is equal to the love you make..."

Снимката на обложката също е емблематична - заснета на пешеходната пътека пред звукозаписното студио "Аби роуд", на едноименната улица в Северен Лондон. Мнозина фенове се опитват да възпроизведат култовото фото, но не могат да постигнат точна прилика, защото навремето движението на автомобилите е спряно със съдействието на полицай, а фотографът Иън Макмилън се качва на сгъваема стълба и прави само шест кадъра, докато четиримата музиканти пресичат три пъти улицата до отсрещния тротоар и обратно. 

Abbey Road се появява на музикалния пазар преди точно половин век, на 26 септември 1969 г. Той не е финалният за групата преди разпадането й (последван е от Let It Be през 1970 г.), но е последният, който Джон, Пол, Джордж и Ринго записват заедно. Сега 17-те парчета излизат в ново суперделукс издание, смесени наново от продуцента Жил Мартин (син на оригиналния музикален продуцент на "Бийтълс" Джордж Мартин) в стерео с висока резолюция, 5.1 съраунд звук и "Долби Атмос".

"Магията идва от ръцете, които свирят на инструментите, гласовете на "Бийтълс" и красотата на аранжиментите - обяснява Мартин-младши в предговора на 100-страничната книжка към новото супер делукс издание. - Целта на нашата работа е просто да сме сигурни, че всичко звучи свежо и въздейства точно както в деня, когато е било записано."

В трите CD, допълнени с един Blu-ray диск, се съдържат още 23 откъса от звукозаписните сесии и демоверсии, повечето неиздавани досега. За любителите на добрите стари грамофонни плочи се предлага и лимитирано издание в троен албум на винил.

По случай юбилея беше направен и специален клип на Here Comes The Sun, една от най-хубавите песни на Джордж Харисън, който тук свири на новия за времето си Moog синтезатор. Анимираното видео е дело на режисьорския тандем от "Трънк анимейшън" Alasdair + Jock (Алисдър Брадърстън и Джок Мууни), като включва кадри от студиото и снимки от фотоархива на покойната Линда Маккартни.

Виж още: "Бийтълс" в 11 оригинални песни от филма на Дани Бойл Yesterday

След излизането си през есента на 1969 г. Abbey Road се задържа 17 седмици на върха в британската класация за албуми, а в американския чарт на сп. "Билборд" остава близо три месеца - 11 седмици. Звукозаписното студио на И Ем Ай (EMI) пък е прекръстено на Abbey Road Studios и днес е собственост на "Юнивърсъл мюзик груп".