Авторите на вандалската проява, надраскали с черен спрей "Локо София" в близост до т.нар. "Купол на атомния взрив", се оказаха сценични работници от Софийската опера и балет, която току-що приключи поредно успешно турне в Япония

"Локо София" - този надпис на кирилица шокира жителите на Хирошима, където на 6 август 1945 г. е хвърлена първата атомна бомба. Графитите с черен спрей се появиха в началото на седмицата в Мемориалния парк на мира, обект на световното наследство на ЮНЕСКО, изграден около епицентъра на експлозията, т.нар. "Купол на атомния взрив". Снимките бяха публикувани в японския в. "Асахи Шимбун" и незабавно препечатани в тукашните медии.

"Хирошима е светиня не само за японците, а за целия свят. Това е единственото място в света, където върху камъни, като нашите във Витоша, има сенки на стопени хора. 350 хил. хора са стопени от тая радиация в един кошмар, който продължава и до днес", разказва журналистката от БНТ Даниела Кънева, чиято професионална кариера е отдадена на Япония и Далечния изток.

Виж още: Когато Адът слезе на Земята

Надписите точно в Парка на мира са кощунство и независимо дали са върху самия мемориал, или върху ограда там - според нея те нараняват японците по един и същи начин:

"За японците е болка. Болка от приятели. Те по японски ще наведат глава и ще замълчат... Искрено не мога да си обясня кои са тези българи, в чиято налудничава глава хрумна тази мисъл - там, където човек трябва да си даде отговори за истинската стойност на живота..."

Автори на вандалската проява се оказаха двама сценични работници от Софийската опера и балет, която току-що приключи поредното си успешно турне в Япония, с 11 представления на оперите "Турандот" и "Кармен" пред общо 25 хил. зрители.

Двамата действали в нетрезво състояние, вероятно без да си дават сметка, че оскверняват паметно място за японците. След като отишли в полицията и признали вината си, били помолени да не напускат страната, а да останат, за да бъдат допълнително разпитани. Не са арестувани, а очакванията са да бъдат глобени, съобщи БНТ.

От българското Външно министерство определиха като "възмутително и крайно неуместно" изразяването на футболни пристрастия върху паметник в памет на жертвите от ядрените бомбардировки и първи поднесоха извинения на приятелска Япония.

Виж още: Селфи туризмът граничи с вандализъм

"Подобни прояви на запалянковски страсти върху паметник на културата са крайно грозни и не хармонират с нашите разбирания за фенско поведение", реагираха и ръководството на столичния футболен клуб.

"Осъждаме този вандалски акт, който засяга по недопустим и непристоен начин паметта на жертвите... Това е ужасно поругаване по хулигански подбуди на символа на една световна трагедия", се казва в изявление на Софийската опера и балет след разразяването на скандала.

То е подписано от директора на културната институция акад. Пламен Карталов, който също изразява възмущение и потрес от извършеното посегателство.