Рисунката на момиченце с балон, продадена на търг за над 1 млр. лири стерлинги, вече се нарича "Любовта е в коша за боклук", след като беше нарязана с тайно вграден в рамката шредер. Но не всичко се развило по план...

"Сотбис", 5 октомври 2018 г. Половината от емблематичната творба от Банкси "Момиче с балон", продадена току-що за над 1 млн. лири стерлинги на търг в Лондон, е нарязана на тънки лентички с шредер, вграден от самия художник в рамката.

В разпространено по-късно видео авторът обясни, че е замислил тази акция още преди няколко години, в случай че картината стигне до аукцион. От екипа му били категорични, че рамката е неотменна част от творбата, и така устройството останало незабелязано... 

Европейската колекционерка, която е спечелила търга, призна, че първоначално е била шокирана, но ще запази придобивката си, защото "пърформънсът" на Банкси я е направила още по-ценна. 

Самият художник уточни, че полуунищожената му рисунка вече носи името "Любовта е в коша за боклук", и в 3-минутен късометражен филм разкри как е подготвил и изпълнил този номер.

Оказва се обаче, че изпълнението му не минало по план. На репетициите през шредера минава целият лист и бива унищожен докрай, докато по време на търга механизмът замръзва по средата.

Затова от Би Би Си заключават, че окончателният вид на "Любовта е в коша за боклук" е трябвало да бъде нарязано платно, скупчено на пода под празна рамка.