Баладата на Вида Пиронкова, изпята от Миро, спечели три от годишните музикални награди на "БГ радио"

"Гълъбо", една от най-търсените песни в българския интернет за 2017 г., донесе нов триумф за Миро на годишните музикални награди на "БГ радио".

Въпреки славата си като автор обаче, тук попзвездата и бивш треньор в "Гласът на България" е само изпълнител - музиката и стиховете към нея (от поетичната й книга "Броеницата на Вида") са на Вида Пиронкова, която се увенча с наградите за "БГ песен" и "БГ текст".

Хитовата балада е първи сингъл от албума й "Емпатия", който съдържа 17 песни в изпълнение на още известни имена като Орлин Горанов, Васил Петров, Мирослава Кацарова, група "Атлас". В записите участва и пианистът проф. Людмил Ангелов, който акомпанира на Миро в "Гълъбо" заедно с пловдивската виолончелистка Анет Артинян.

При представянето на проекта през март м.г. композиторката обясни пред БНТ, че баладата е посветена на нейния син и носи галеното му име.

Миро най-съвпадаше като глас, като излъчване на това нежно чувство, което съм предала в песента - и малко или много прилича на сина ми, споделя тя. Певецът, от своя страна, изтъква, че хубавите неща се случват, когато са искрени - и се определя само като "тонколона на душата й".

"Аз съм нищо повече от гласа, който изрази това, което Вида чувства. Това, което се случва, е изключително - и не защото аз пея тази песен, и не защото песента е на Вида, - просто защото това не сме го виждали от години да се случва. Една лирична песен, изключително издържана във всеки аспект, да завладее масовата публика", коментира той.

Третото отличие за "Гълъбо" беше в категорията "БГ клип". Черно-бялото музикално видео, което излезе още в началото на миналата година, е с участието на актьора Димо Алексиев (сериалите "На границата", "Откраднат живот", "Седем часа разлика") и фотографката Красена Ангелова.

Режисьори са Васил Стефанов и Стефка Николова, а сумарно в YouTube видеоклипът е гледан около 10 млн. пъти. - въпреки възникналия конфликт между авторката и продуцента й Игор Марковски.

Ето и победителите в останалите категории на годишните музикални награди на "БГ радио" за 2017 г., гласувани от публиката: "Знам - най-доброто от Любо Киров" стана най-добър БГ албум, Криско е БГ изпълнител, Дарина Йотова - Дара, спечели наградата за изпълнителка на годината, а статуетката за БГ дебют отиде при нейния приятел, автора на "Кекс" Папи Ханс / Константин Трендафилов.

Отличията си от предишната година защитиха рапърите от "СкандаУ", които остават БГ група номер 1, а водещите на "Гласът на България" Павел и Венци Венц', отново бяха без конкуренция в категорията "БГ дует / трио".

За БГ вдъхновители бяха обявени група "Ахат", а народният хор "Мистерията на българските гласове" получи другата почетна титла - БГ посланик.

Виж още: Кристиан Костов с четири награди от "БГ радио"