"Срещата на века" между президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун, определяна като "историческа", все пак се състоя

70 години след обособяването на две корейски държави - КНДР (Корейската народно-демократична република), наричана за кратко Северна Корея, и Република Корея, по-популярна като Южна Корея - продължават стъпките към тяхното обединение.

Видео: Историческа среща между Северна и Южна Корея

Срещата на американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун се състоя на неутрална територия - остров Сентоса в Сингапур - и въпреки че бе относително кратка (ръкостискане пред камерите, последвано от 40-минутен разговор и подписването на "декларация за приятелство), медиите в САЩ я определиха като "срещата на века".

В подписания документ фигурира обещанието на Ким Чен Ун, третият от династията управници на КНДР след Ким Ир Сен и Ким Чен Ир, Корейският полуостров да стане зона, свободна от ядрено оръжие.

Тръмп, от своя страна, обяви на последвалата пресконференция, че прекратява американските военни учения в Южна Корея. Миналото не трябва да определя бъдещето ни, категоричен беше той. Санкциите срещу Пхенян остават, засега.

Все пак външният министър на Китай, които са единственият голям дипломатически и икономически съюзник на КНДР, допусна вероятността за смекчаване на ограниченията, ако севернокорейците се придържат към резолюциите на ООН. Русия обаче предупреди, че "дяволът е в детайлите".

Видео: Когато Доналд срещна Ким

В отговор на журналистически въпрос US президентът потвърди, че е повдигнал и въпроса за спазването на човешките права. По думите му Ким е голям талант - "което може да се каже за всеки, поел на 26-годишна възраст подобна ситуация в ръцете си и доказал, че е в състояние да я управлява, и то така уверено".

Освен лидерите, около масата на преговорите седнаха и делегациите в разширен състав. Сред тях обаче не беше икономическият съветник на US президента, който беше с него на срещата на високо равнище на Г-7 в Канада - Лари Кудлоу. Той е получил инфаркт и се възстановява в болница. 

Снимката от историческото ръкостискане между двамата държавни глави веднага се появи по първите страници на американската преса.

Провеждането на срещата до последно беше под въпрос, след като на 24 май Тръмп обяви в писмо до своя севернокорейски колега, че възможността е пропусната и това е много тъжен момент от историята.

Би Би Си припомня, че отношенията им са претърпели забележителна еволюция, тъй като доскоро, покрай опитите на Пхенян с балистични ракети, двамата си разменяха задочно обиди и закани.

Сега залогът и за двамата е голям - за КНДР успехът означава преодоляване на международната изолация, а Белият дом постига нещо, което никой действащ президент на САЩ не е правил.