Младата актриса от БГ сериали като "Връзки" и "Скъпи наследници", усмихнатото лице на България от рекламния клип за европредседателството ни, почина в московска болница след COVID-19

"Няма как да не се влюбиш в нея от пръв поглед" (You can’t help falling in love with her at first sight) - мотото на този рекламен клип, който популяризираше България като ротационен председател на Съвета на ЕС през 2018 г., спокойно можеше да се отнася и към лъчезарната актриса в него.

4-минутното видео разказваше за страната ни през очите на двама млади българи, в чиито роли влязоха две популярни млади лица от БГ сериали: Бойко Кръстанов ("Стъклен дом", "Под прикритие", "Съни бийч") и Лорина Камбурова, нашумяла с участието си във "Връзки" и "Скъпи наследници".

В края на май, още преди да навърши 30, тя почина в московска болница след белодробни усложнения от прекаран COVID-19. Новината шокира артистичната общост не само у нас, но и в Русия, където тя живееше и работеше напоследък.

Родена във Варна, тя завършва НАТФИЗ през 2014 г. в класа на проф. Здравко Митков, заедно с Людмила Стоин, Наталия Цекова, Рая Пеева, Стилиан Радев, Михаил Сървански и др.

"Лорина Камбурова имаше много роли, филми и награди пред себе си. Ще липсваш на света ни, момиче. Светъл небесен път!", пишат от театралната академия в некролога й.

Лорина Камбурова като Лия във втория сезон на "Връзки", 2016 г. Снимка: Павел Червенков / "Фокс лайф"

Освен в БГ продукции като сериалите и "Блаженият" на Станимир Трифонов, се снима и в чужди филми като хоръра "Ледърфейс" редом с Лили Тейлър и Стивън Дорф, "Стъклен ад" с Клеър Форлани, Nightworld с Робърт Еглунд и Джейсън Лондон. Заради заболяването си не е успяла да присъства на премиерата в Москва на последния филм, където изпълнява главната роля - комедията "Любов и чудовища" на Екатерина Краснер. 

Освен като модел, има паралелна кариера и като певица - още като малка се изявява в състава на детската опера във Варна, пробва се на кастинга за "Мюзик айдъл 3", а с колегата си Росен Пенчев изпълняват авторски песни в акустичния дует Ross'n Lorina - и дори записват цял албум. Запознали се на снимачната площадка на турския фентъзи сериал Riders, дрънкайки на китара.

Снимала се е и в клипове на Графа ("Страничен наблюдател") и Стефан Вълдобрев ("Тази песен не е за любов").