Парчето на пуерториканските изпълнители Луис Фонси и Деди Янки се появи в началото на 2017-а и след като през пролетта в ремикса му се включи мегазвездата Джъстин Бийбър, на 4 август стана номер 1 в цялата история на YouTube

Рики Мартин, който е най-популярният изпълнител от Пуерто Рико в световен мащаб, има достойни наследници в лицето на Луис Фонси и Деди Янки.

Хитът им Despacito (букв. - "бавно") излезе в началото на годината, през януари, и още тогава стана най-гледаният испаноезичен клип, с рекордните за първите 24 часа 5,4 млн. прегледа.

Близо осем месеца по-късно равносметката е близо 3 млрд. гледания само в YouTube, достигнати с рекордна скорост! На 4 август оригиналният клип стана най-гледаното видео в платформата, като изпревари новия номер 1 - песента на Уиз Халифа от филма "Бързи и яростни 7" See You Again, с вокала на Чарли Пут.

Видео: Bailando - най-популярният клип на Енрике Иглесас

Нова експлозия в популярността на Despacito предизвика през април появата на ремикса с Джъстин Бийбър, който чул песента в дискотека и сам пожелал да се включи. Той "инжектира" малко английски текст, но за първи път пропява и на испански - език, който всъщност не владее.

Именно версията с него оглави стрийминг класацията с рекордните 4,6 млрд. прослушвания, като изпревари собствения му сингъл Sorry, чут 4,38 млрд. пъти.

Песента окупира върха в Hot 100 чарта на сп. "Билборд" вече 13-а седмица. Безпрецедентен е успехът й и в радиоефира, сравним с популярността на латинохитове като Livin’ La Vida Loca на Рики Мартин и Macarena на испанското дуо "Лос дел Рио", което през 1996 г. прекара 14 седмици начело в американската еърплей класация.

Видео: Песента, посветена на Пол Уокър - най-гледаната в YouTube

Despacito посрещна лятото като номер 1 и в Топ 50 на платформата за стрийминг "Спотифай", където всекидневно си я пускат по над 6,5 млн. пъти, а сред множеството й кавъри е и инструменталът на 2Cellos, които през декември идват за концерт в "Арена Армеец".

Фонси първоначално я композира в стил кумбия, но колежката му Ерика Ендер от Панама се включва в творческия процес, а с присъединяването и на Деди Янки Despacito придобива характеристиките на регетон/поп парче.

"Идвам от Пуерто Рико и живея в Маями. Живеем в интересни времена - някои хора искат да ни разединят, да строят стени, но песента обединява хората и различните култури, което ме прави горд", коментира Фонси пред Би Би Си.

А ето как латинохитът на годината звучи и на живо - от гостуването на неговия автор в шоуто на Конан О'Брайън в навечерието на лято 2017: