Броят на посетителите за 16-те дни на инсталацията надхвърли двойно очакванията

Замислена в началото на 70-те, подготвяна две години, изградена за седем месеца и отворена за посетители едва 16 денонощия, една от най-амбициозните и скъпоструващи артинсталации беше видяна - и преживяна - от над 1,2 млн. души.

Броят на хората, които се разхождаха денонощно по "Плаващите кейове" над езерото Изео в Италия, надхвърли два пъти очакваното.

По данни на местните власти и полицията ежедневно посетителите са били между 70 и 100 хил. души. Случваше се влаковете от най-близкия голям град, Бреша, да бъдат спирани, за да се контролира притокът на хора, отбелязва "Франс прес".

Кметът на Монте Изола коментира, че проектът ще има трайно въздействие върху бъдещето на туризма в региона.

Фотогалерия: "Плаващите кейове" и още от оранжевото изкуство на Кристо

Кристо е инвестирал 15 млн. евро лични средства (без спонсор!), които е набрал с продажбата на свои скици и макети. След последния ден, 3 юли, когато остана отворено до полунощ, монументалното му творение се демонтира и отива за рециклиране.

Други популярни негови инициативи в подобен мащаб, осъществени в тандем с покойната му съпруга Жан-Клод, са опакованите емблематични сгради и съоръжения като моста Пон Ньоф в Париж и Райхстага в Берлин.

"Хората идваха отвсякъде, за да повървят наникъде. Не за да пазаруват, не за да се видят с приятели, а просто да се разходят, без цел и посока", коментира 81-годишният Кристо, роден в Габрово под името Христо Явашев.