Група студенти организира експеримент, който показва реакциите на хората, когато българин тормози младеж от арабски произход

Има ли напрежение в България и София спрямо хората от чужд произход след атентата на истанбулското летище Ататюрк? Социален експеримент, организиран от български студенти от арабски произход, цели да покаже точно това.

От раницата на едно момче, чакащо на спирката, се чува арабска молитва, която пускат от джамията всеки петък. Българин чува мелодията и реагира остро, искайки да провери какво има в раницата на чужденеца. Започва да го блъска и да рови в чантата с довода, че вътре може да има взрив. Друг българин се опитва да успокои страстите с убеждението, че не всички чужденци са такива. 

"Много хора не реагираха въобще, други ги беше страх, други хора бяха срещу Акрам (момчето с раницата), имаше и добри хора, които го подкрепиха. Това е хубаво, значи, че има надежда", разказва пред Би Ти Ви едно от момчетата, участвало в експеримента.

Видео: Децата, които подминаваме с безразличие

Оказва се че повечето хора се притесняват от сблъсъци между българи и чужденци и затова не се намесват при такива случаи. 

При първите опити, които не бяха излъчени в ефир, хората се смразяваха от страх като виждаха как бутаме "чужденеца". С всеки следващ опит, те се отпускаха и се опитваха да му помогнат, разказва един от участниците в експеримента. 

Виж още: Как се лекува лошо отношение от лекари