Гери Георгиева възпроизвежда хореографията от клипа към Single Ladies (Put a Ring on It) в абсолютна тишина, облечена в народна носия, на фона на заснежени планини

Анонсиран като "Родопска Бийонсе в HD", клипът на Гери Георгиева, който е качен в YouTube още през 2013 г., нашумя отново, след като привлече интереса на американски издания като "Хъфингтън поуст" и Broadly.Vice.com.

Хитът на Бийонсе Single Ladies (Put a Ring on It) е от 2009 г., съпътстващото видео е гледано над 400 млн. пъти и е обект на множество имитации и пародии, дори от мъже.

Клипът е заснет от Джейк Нава, но танцът не е авторски, а вдъхновен от хореография, която знаменитият Боб Фос е създал за своята съпруга и муза - актрисата Гуен Вердон, през 60-те под заглавие Mexican Breakfast.

Гери, която е наполовина британка и живее в Лондон, обаче не е записала поредната имитация - нейната версия, т.нар. "Родопската Бийонсе" е всъщност творба на видеоарта, озаглавена "Автоетнография".

Според Broadly, които поместват и интервю с артистката, резултатът е едновременно безумно смешен и завладяващ - пресъздал ексцентрично, по балкански емблематичен момент от масовата култура.

Друга видео творба на българката е късометражният филм Balkan Idol, заснет насред порутения Дом-паметник на партията на връх Бузлуджа и в интериора на празен чалга клуб. Гери Георгиева е популярна и със своето алтер-его Вера Модена, "примадона на електрофолка".

Виж още: Британци заснеха научнофантастичен филм на Бузлуджа

Заинтригувана от връзката между попмузиката и фолклора като народни изкуства - и в желанието си да разбере поведението на хората, които разучават танца на Бийонсе, - тя упражнявала хореографията в продължение на две седмици.

Изпълнявала я дълго след това, но междувременно получила травма в областта на бедрото и се стигнало до физиотерапия. Нямаме сведения дали Б. е имала подобен проблем.