Един от символите на соцепохата стана декор за постапокалиптичен сюжет под заглавие Last Contact, а за да го видят повече хора, авторите на филма набират дарения. Подробности за снимачния процес и екипа научихме от сутрешния блок на БНТ "Денят започва"

Филмът, заснет в паметника на Бузлуджа, е късометражна продукция, в която прословутата "чиния" се явява не като бастион на комунизма (Дом паметник на Партията, както е официалното й наименование), а скривалище на последния оцелял човек.

"Всъщност самият монумент ни вдъхнови да направим филма. Защото може би преди година мой приятел ми изпрати статия за 7-те най-красиви изоставени сгради по света. Разбира се, Бузлуджа беше едно от тях. Още щом го видях на снимка, усетих пленителното въздействие на паметника. И по някакъв начин се вманиачих по него. Направих обстойно проучване и си помислих: "Чакай! Това може да бъде страхотно място, където да заснема филм!", разказва режисьорът Майкъл Гарет.

Last Contact (Последна връзка) разказва за учен, който се опитва да възстанови контакта с последните оцелели на планетата ни, след като тя е останала без кислород.

"Във филма паметникът играе ролята на научна станция, където моят герой се укрива. Той е бил изпратен там от група хора с целта да осъществи контакт с други оцелели. Така че това място е последната му връзка с човечеството. Нещо, от което той се нуждае, за да живее, но и нещо, което го потиска и го кара да желае напускането му", обяснява актьорът Пол Арчър.

Има нещо визуално в паметника на Бузлуджа, което действа вдъхновяващо; дори само на снимка мястото ни очарова, допълва Гарет, а изпълнителят на главната роля определя сградата като "необикновена" и я сравнява с космически кораб - и напълно естествен декор за научнофантастичен филм.

Лентата е заснета през зимата, при температури, достигащи минус 25 градуса. И двамата британци обаче са на мнение, че състоянието на разруха прави паметника и околностите му очарователни.

"Щом влезеш вътре, виждаш светлината, която влиза през надупчения покрив, висящите парчета мозайка от тавана. Това е страхотно място. Всичко това се вижда и във филма, където чрез мястото пресъздаваме едно невероятно усещане за самота", казва режисьорът пред БНТ и заключава:

"Мисля, че говоря и от името на двама ни, като казвам, че ще сме изключително доволни, ако паметникът бъде възстановен в миналия му блясък. Дори и само да се сложи покрив отгоре, който да го пази от по-нататъшна разруха, би било страхотно. Не бихме искали да коментираме какво той представлява за българите, защото очевидно е свързан със спорен исторически период, но само заради красотата му мисля, че всички ще са доволни, ако бъде възстановен."

В момента продукцията, която е финансирана с личните спестявания на Майкъл и сестра му, набира дарения през платформата "Кикстартър", с които да плати за прожекции, участия на филма по фестивали и онлайн рекламата му. Ако достигнат заветните 3000 лири стерлинги, британецът обещава да заснеме още филми в страната ни.

Самолетни билети, транспортни разходи, достъпа до мястото, подкупи за българи и пр. - всичко е излязло от собствените ни джобове, пише Гарет в "Кикстартър". Той изтъква, че не са жалили средства, защото са искали да заснемат за зрителите приключение, което е същевременно визуален спектакъл от невероятни и невиждани места.

Сега остава и хората да го видят, призовава режисьорът, а наградата за спомоществувателите ще е достъп до документалния филм за филма. Срокът е средата на ноември, а е събрана 1/3 от сумата.