Кратерът Корольов на Червената планета се оказа пълен догоре с лед

В навечерието на астрономическата зима, която настъпи в първите минути на 22 декември, от Европейската космическа агенция (ЕКА) разпространиха снимки от замръзнал догоре кратер на Марс. 

Видео: Откриха ли живот на Марс?

Кадрите, заснети от сондата "Марс експрес", показват скорошен сняг, който тук би бил мечта за всеки любител на студения сезон - но за съжаление се намира твърде далеч за любителите на зимните пейзажи, коментират от ЕКА.

Мястото на тази красива гледка е кратерът Корольов, който носи името на бащата на съветската космическа програма Сергей Корольов. Намира се недалеч от северната полярна шапка, диаметърът му е 82 км, а дебелината на леда вътре се изчислява на 1,8 км.

Видео: Седем игрални филма за първите в Космоса

Мисията на "Марс експрес" започна преди 15 години, през 2003-та, като сателитът навлезе в орбитата на Червената планета точно на Коледа, 25 декември. С детайлните изображения, които всъщност са колажи на кадри, заснети от стереокамерата с висока резолюция (HRSC), учените отбелязват по подходящ начин тази годишнина.

От агенцията обясняват, че ледът вътре се запазва целогодишно заради феномена, известен като "студен капан", при който въздухът над кратера е лош проводник на топлина и поддържа постоянно ниска температура, действайки като щит.

Източник: Европейска космическа агенция