Няколкомесечният протест от родителите на деца с увреждания под мотото "Системата ни убива" доведе до приемането на нови закони за хората с увреждания и личната помощ

Политикът на 2018 г. според "Дарик радио" са протестиращите майки на деца с увреждания - заради извоюваната от тях промяна в политиката на държавата спрямо хората с увреждания.

Протестиращите майки бяха смели и безкомпромисни пред хората с власт, като определиха съдържанието на законите и сроковете за разглеждането им, отбелязват от "Дарик радио". Техните осем национални протеста за три години и 189-те дни през изтеклите 12 месеца на палаткови лагери в София и други градове доведоха до приемането на нови закони за хората с увреждания и личната помощ.

Те повлияха и на състава на правителството, като продължиха с протестите си и принудиха вицепремиера Валери Симеонов да подаде оставка заради изказването си, че са "кресливи жени" с "уж болни деца". По тяхно настояване премиерът Бойко Борисов остави на поста подалия оставка министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

По-рано през декември Българският хелзинкски комитет (БХК) връчи на протестиращите майки и традиционната си награда за принос към правата на човека и правозащитността "Човек на годината", като определи инициативата "Системата ни убива" за "най-масовата правозащитна акция в България през последните години, която постигна важни политически резултати".

Дейността им продължава със създаването на Гражданска инициатива под името "Системата ни убива всички" и активност за реформа в системата на ТЕЛК. 

Общо номинациите за политик на годината бяха 26, а сред кандидатите бяха още лидерката на БСП Корнелия Нинова, омбудсманът Мая Манолова, президентът Румен Радев и вицепремиерът от ГЕРБ Томислав Дончев. Миналата година титлата беше присъдена на българските евродепутати.

В обзорното предаване "Годината" с водещ Кирил Вълчев беше обявено и кое е събитието на отминалата 2018-а - българското европредседателство през първите шест месеца. Грамотата беше връчена на вече бившата министърка Лиляна Павлова, която след закриването на ведомството се връща в Народното събрание като депутат.

Освен инициативата "Системата ни убива", в челната петица на БГ събитията са още спирането на Истанбулската конвенция, катастрофата край Своге и последният връх на Боян Петров...

В световен мащаб личността на 2018 г., определена от американското списание "Тайм", са Пазителите - журналистите, които заради работата си биват убивани (като Джамал Хашоги, изтезаван и ликвидиран в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, или петимата застреляни от масов убиец в редакцията на американския "Капитал газет" в Анаполис, щата Мериленд), задържани, затваряни и подлагани на други репресии в държавите си (като двамата млади репортери на "Ройтерс" в Мианмар и основателката на филипинския новинарски сайт Rappler Мария Реса, водила журналистически разследвания за Си Ен Ен).