Алпинистът Боян Петров изчезна по време на хималайска експедиция до връх Шиша Пангма. Спасителната операция продължи две седмици, но откри само инсулина му при Лагер 3, в подножието на осемхилядника. Припомнете си филма му "3x8000"

Филмът "3 х 8000" на Боян Петров и реж. Жоро Торнев разказва за уникалните постижения на алпиниста, който стана първият българин, изкачил три осемхилядника в рамките на 70 дни.

През лятото на 2014 г. той покори втория и третия по височина върхове на планетата - К-2 (8611 м) и Кангчендзьонга (8586 м) в Непал, както и Броуд пик (8047 м).

В началото на май т.г. Боян Петров беше обявен за изчезнал от хималайската експедиция "Калифа", с която изкачваше връх Шиша Пангма (8013 м). След като мнозина други се отказали заради лошото време, той тръгнал сам нагоре на 29 април.

Когато не се завърнал в базовия лагер, беше организирана безпрецедентна спасителна операция с участието на екипи от Китай и Непал. През изминалата седмица в издирването му се включиха повече от 100 души и три хеликоптера.

В неделя китайските спасители достигнаха най-високия лагер, Лагер 3, но в района били открити само тениска и инсулинът на българина, който е диабетик.

Тогава партньорката му Радослава Ненова призова да се сложи край на издирването. Във "Фейсбук" тя обясни, че от Лагер 3 нагоре Боян няма да бъде намерен жив - и че колкото и да й се иска да не губи надежда, животът и оцеляването на участниците в спасителната операция са важни и те не трябва да бъдат застрашени. 

"Това е животът на шерпите. Знам, че като слязат, ще поемат друг риск, на друг склон, за друго изкачване..., но лично аз не желая да рискуват към върха. Всички решения по издирването оттук насетне са техни... Предпочитам на слизане спасителните екипи да претърсят районите, където има шанс да открият Петров жив", написа още Радослава Ненова и заключи:

"Ако за Боян битката е приключила, той трябва да си остане в планината. Написахме история и тя заслужава да бъде запомнена. Заради Боян!".

Дъщерята на Боян Петров - Тея, също публикува емоционално изявление в социалните мрежи:

"През тази изминала седмица останах без думи. И все още не знам какво да кажа.

Още от малка все чувах странни за мен думи като "Аконкагуа" или "Броуд Пик" и не бях особено сигурна това какво значи. По-късно ми стана напълно ясно, че това са планини и върхове. От години това за мен беше станало автоматично - той отиваше всяко лято и се връщаше.

Знаейки колко е упорит и колко силна воля има, не бях много обмисляла факта, че изведнъж ще има сериозен проблем там горе.

Искам тук да благодаря безкрайно на всички за подкрепата и вдъхването на надежда, както и на хората, които участваха в издирването на баща ми. Той e там, където винаги е искал да бъде - в планината."

Пред Нова телевизия тя заяви, че не губи надежда баща й да бъде открит жив.

"Прелетяхме над лагер 1, лагер 2 и лагер 3 на над 7500 метра. Нямахме късмет, защото не видяхме нищо. Мисля, че може да се е скрил в някоя цепнатина. Иначе щяхме да го видим. В този участък снегът е много дълбок", разказа един от пилотите на хеликоптерите.

"Снегът може да скрие всякакви следи. Човек може да се е скрил на едно място и може отгоре да се е създала една лека снежна покривка, като воал, и това нещо да не може да се види от самолет или хеликоптер", коментира по Нова телевизия и Любомир Попйорданов от Асоциацията по алтернативен туризъм.

В неделя летателните машини не се включиха в издирването заради безопасността на спасителите по склона. Основна пречка пред спасителните екипи по земя и въздух обаче беше лошото време, с обилно натрупал сняг и заледени участъци. След последен оглед с хеликоптер до 7400 м височина в сряда издирването беше официално преустановено.

В специално видеообръщение един от участниците в акцията - Кирил Петков, представи част от екипа, благодари на всички, които са рискували живота си, и заяви, че сътрудничеството между трите държави е добър пример:

"Боян създаде прецедент, който в бъдеще може да помогне при спасяването на други животи. Боян вече е легенда!"