Пет международни акцента съпътстват състезателната програма на фестивала за късометражни филми In the Palace (В двореца) от 24 юни до 1 юли

Най-големият фестивал за късометражно кино у нас и в региона готви вълнуващ финал на своето 14-о издание между 24 юни и 1 юли в двореца на Мария Единбургска в Балчик.

След трите етапа в София, Велико Търново и Варна международният фестивал "В двореца" (In The Palace) завършва в Балчик, където дава платформа за изява на стотици филмови творци, като запознава публиката с най-актуалните и интересни продукции от страната и света.

Навръх Джулай морнинг е церемонията по награждаването на победителите, избраните от трите града, както и обявяването на най-добрите късометражни игрални, документални, анимационни и експериментални филми в селекцията.

Трудният избор предстои да бъде взет от международно жури експерти от Албания, Румъния, Хърватия, Сърбия и Великобритания.

Пет са акцентите в тазгодишната едноседмична програма извън състезателните секции (национална и международна). Тематичните блокове European Film Awards запознават гостите на фестивала с най-високите постижения в съвременното европейско късометражно кино чрез заглавия, номинирани за Европейските филмови награди.

В две от фокусните програми - Academy Film Awards Animation и Аcademy Film Awards Live Action - пък се прожектират номинирани за "Оскар" анимационни и игрални филми, сред които Asteria, Borrowed Time, Sing, Timecode и "Сляпата Вайша" на Теодор Ушев.

Специалнo внимание тази година се обръща и на италианските продукции, разделени в два тематични акцента под наслов Messagio D’Amore и Rifugiato, който насочва фокуса към актуалната тема за бежанците. Най-добрите продукции от Турция са обединени в блока Hezarfen, подбран от екипа на Hezarfen Film Galeri.

Освен разнообразна и качествена селекция от филми, фестивалът отново организира за участниците и своите гости всекидневна музикална програма. Нейното оформление е поверено на популярното словенско Радио Нула (Radio Nula) с неговата запазена марка - смесица от джаз, фънк, соул, хип-хоп и диско.

Началото е още на 24 юни, когато директно от Словения и Хърватия пристигат двама от резидентите на радиото - Woo D & Adrian Bijan. След гостуването им щафетата поемат обичаните български селектори Ramsey Hercules, Funkusion, Peter Peterson и DJ Jijo, а финалът е на самия Джулай морнинг с още чуждестранни гости, които са специална изненада и ще бъдат обявени във "Фейсбук" на http://bit.ly/2szmCxW.

Входът за прожекциите е свободен. Заплаща се единствено редовната такса за Двореца и Ботаническата градина. Повече информация и подробна програма по дни - на http://bit.ly/2shiWhG

Източник: Key Events & Communication