Десетки заглавия, най-новите отличени късометражни филми в Европа и специална образователна програма в седмицата от 28 май до 4 юни

Най-големият и престижен фестивал за късометражно кино в България и региона се подготвя за своето гостуване във Варна в края на май.

13 поредни години In The Palace International Short Film Festival посреща в Двореца на Балчик млади филмови творци, професионалисти и любители на седмото изкуство от страната и света, като им дава платформа за изява и отваря пред тях нови възможности за развитие. Тазгодишното 14-о издание на фестивала е с амбицията да е още по-атрактивно и достъпно, като за тази цел се провежда на четири етапа - в София, Велико Търново, Варна и Балчик, с допълнителни акценти в програмата.

След успеха на първите двe части между 28 май и 4 юни морската столица също става притегателен център за творци и почитатели на късометражните филми като част от инициативата Европейска младежка столица - Варна 2017. Наред с прожекциите на филмовата селекция измежду над 3000 заявки от цял свят, събитието  е обогатено с още изненади и акценти.

Без аналог например е начинанието, благодарение на което от 24 май във варненските училища с изучаване на чужди езици започват Обучителните филмови ателиета. В приятелска атмосфера международният екип на фестивала поставя за обсъждане с младите хора общозначими теми на испански, италиански, португалски и английски език, като ги запознава отблизо с късометражния филм като подходяща форма на изразяване, а наред с това развива техните практически знания и умения.

Прожекциите във Варна са в зала 4 на Фестивалния и конгресен център, а специалната изненада за всички ценители на късия жанр са блоковете с продукции, номинирани за Европейските филмови награди, които се прожектират в зала "Европа" от 2 до 4 юни под наслов European Nights (Европейски нощи).

Награждаването на избраните от публиката филми в София, Велико Търново и Варна е в Двореца в Балчик навръх Джулай морнинг, когато е и големият финал и стават известни най-добрите късометражни игрални, документални, анимационни и експериментални филми в селекцията.

Билети за конкурсната програма във Варна от 28 май до 4 юни се продават по 6 лв. на касата на Фестивалния и конгресен център, а повече информация за програмата на фестивала и специални интервюта с участниците има на http://inthepalace.com/en/home.html.

Следете и страницата на In The Palace International Short Film Festival във "Фейсбук" за актуални новини и предстоящите изненади в Балчик.