Филмът на Теодор Ушев по едноименния разказ от Георги Господинов попадна сред петте късометражни анимации, измежду които американската киноакадемия избира лауреата на "Оскар 2017" в категорията

Новият филм на Теодор Ушев "Сляпата Вайша" има шанс за "Оскар", след като попадна сред петте късометражни анимации, измежду които членовете на американската киноакадемия ще избират лауреат в категорията.

В началото на миналата година 8-минутната творба, продуцирана от Националния филмов съвет на Канада, участва във фестивала Берлинале.

По-късно беше показана и на София филм фест, а на най-престижния фестивал за анимационно кино в Анеси, Франция, спечели две награди - от професионалното и младежкото жури.

Музиката на "Сляпата Вайша" е дело на Котарашки, чийто видеоклип "Демони", заснет от Ушев, беше отличен и на двата международни фестивала за анимационно кино у нас, както и на други световни форуми.

Виж още: Останалите кандидати за "Оскар 2017" - La La Land с рекордни 14 номинации!

Аниматорът е роден в Кюстендил и е започнал кариерата си у нас като графичен дизайнер, а от края на 90-те живее и работи в Канада, където му дават възможност да бъде и режисьор.

Теодор Ушев участва в дискусия с номинираните за "Оскар" в категорията "Късометражна анимация" на проява от "оскаровата седмица" в "Самюъл Голдуин тиътър", Бевърли хилс, 21 февруари. Снимка: Aaron Poole / A.M.P.A.S.

Междувременно от изд. "Жанет 45" обявиха, че френската телевизия "Арте" застава и зад следващия му проект: анимация по романа "Физика на тъгата", с който Господинов спечели редица награди, сред тях и националната "Христо Г. Данов".

Описват "Сляпата Вайша" като "метафорична приказка за мъдрост и красота", чрез която режисьорът ни напомня колко е важно да живеем в настоящето. Използваната техника наподобява линогравюри.

Сюжетът:

Вайша не е като другите момичета - тя е родена с едно зелено и едно кафяво око. Но странните й очи не са единственото специално нещо в нейния поглед. Лявото й око вижда само миналото. Дясното - само бъдещето.

Като че е ужасно проклятие, разделеното виждане на Вайша не й позволява да живее в настоящето. Заслепена от онова, което е било, и тормозена от това, което ще бъде, тя остава в плен на две несъвместими темпоралности. Наричат я Сляпата Вайша...

В началото на 90-те шанс за "Оскар" при късометражните анимации имаше и друг български режисьор - Златин Радев с "Консервфилм".

Тази година след отличените има още един българин. На 11 февруари Владимир Койлазов, разработил чрез фирмата си Chaos Group технологията за специални ефекти V-Ray, получи от американската киноакадемия награда за научно-технически постижения - плакет, какъвто е печелил в предишни години (2001 и 2015) Георги Боршуков.

Владимир Койлазов благодари на американската киноакадемия за наградата за научно-технически постижения - плакет, на който е изобразен миниатюрен вариант на статуетката "Оскар". Снимка: Richard Harbaugh / ©A.M.P.A.S.

89-ите награди "Оскар" се раздават на 26 срещу 27 февруари, а сред конкурентите на "Сляпата Вайша" и нашумелият "Пайпър" на "Дисни" и "Пиксар", който се смята за фаворит и вече спечели анимационната награда "Ани".

Останалите три заглавия, с които се състезава филмът на Теодор Ушев, са Borrowed Time, също на аниматори от "Пиксар", Pear Cider and Cigarettes (друга канадска продукция) и Pearl.

Дори да не спечели, аниматорът, базиран в Монреал, вече се смята за победител, коментира канадската Си Би Ес. Колегите му помогнали да се подготви за поредицата официални прояви в месеца преди наградите, а той признава, че за първи път в живота си му се наложило да сложи вратовръзка.

Мнозина аниматори в големи студии като "Пиксар" и "Дисни" му завиждали за възможността да работи без особена намеса отгоре, а българинът коментира: "Вероятно съм най-свободният артист в света."

"Изпитах голямо удоволствие от тези две седмици, защото беше свързано с много професионална работа - казва Ушев и в най-новото си интервю по БНТ. - Никога нямаше да ми се случи, ако не бях номиниран за "Оскар", да се седя с такива легенди в анимацията и световното кино, един до друг, и да си говорим с часове. Да, това е едно от най-хубавите неща, които са се случвали в живота ми.

Просто се усеща, че има голямо уважение към нашия труд, голямо признание към това, което сме направили - за това, че нашият филм е различен. Има огромен интерес - примерно в "Дисни" по време на прожекцията и след това на обяда бяха изпратили целия технологичен отдел, за да ме разпитват как съм направил филма, което си беше едва ли не технологичен шпионаж."

БНТ1 излъчва "Сляпата Вайша" в навечерието на церемонията, в неделя след централните новини "По света и у нас", озвучен на български от актрисата Теодора Духовникова.