Теодор Ушев е направил "Демони" към едноименното парче на Котарашки с помощта на грамофон и 50 плочи - и вече има награди от двата анимационни фестивала у нас

След приза за музикален филм от "Златен кукер" в София през юни, където го оцениха като "красив и темпераментен, направен в духа на играта и чистото творчество", той бе отличен в категорията "детски филм" на възродения за втора поредна година легендарен форум на аниматорите във Варна.

Иначе признаваме - още когато за първи път чухме за този клип, ни привлече не толкова името на Котарашки, колкото авторът на видеото Теодор Ушев, който от години живее в Канада и през 2010 г. спечели множество награди с филма си "Дневниците на Липсет" (Lipsett Diaries), предложен дори за "Оскар".

Известният аниматор и графичен дизайнер е илюстрирал "Демони" върху 50 грамофонни плочи, по които е рисувал с различни видове бои и маркери. Резултатът - от Motionographer.com го нареждат до други експериментатори с технически похвати от зората на киното и дори откриват сходство с визуалния стил на Хуан Миро.

Колкото до "Демони", парчето е от едноименния втори албум на Kottarashky & The Rain Dogs, издаван от "Асфалт танго рекърдс" (Германия) и описван като продължение на специфичното им - и странно - звучене: комбинация от народна музика и балкански саунд със соул и рок от 60-те.