Вредите от него го поставят редом с животинските мазнини, предупреждава американската организация за борба със сърдечните заболявания

Кокосовото масло не е по-здравословно от животинските мазнини като кравето масло и говеждата мас, предупредиха американски експерти по сърдечно-съдови заболявания. То е пълно с наситени мастни киселини, които могат да повишат "лошия холестерол".

Съветът идва от американската Асоциация за борба с болестите на сърцето (AHA). Обикновено кокосовото масло се предлага като здравословна алтернатива, но според AHA не са налице достатъчно доказателства в подкрепа на това твърдение.

Виж още: 10 храни с добри мазнини

Би Би Си коментира, че съветите относно мазнините звучат доста объркващо за потребителите. Обикновено животинските мазнини като маста се заклеймяват като вредни, а растителните от рода на зехтина и слънчогледовото олио - като по-здравословни версии.

Тази хипотеза се основава на наличието на един тип мазнини - наситени. Не всички обаче са на мнение, че точно наситените мазнини вредят.

AHA изчисляват, че 82% от мазнините в кокосовото масло са наситени - повече, отколкото в кравето масло (63%), говеждата мазнина (50%) и свинската мас (39%).

Експертите съветват да се ползват ненаситени растителни масла, които могат да имат ефекта на медикаментите за понежаване на холестерола.

Във Великобритания официалната препоръка е консумацията на наситени мазнини да се ограничи до не повече от 30 г дневно за мъже и под 20% за жени.

Според учените експериментите са доказали, че намаленият прием на диетични наситени мазнини и замяната им с полиненаситени мазнини с растителен произход води до около 30% спад на сърдечно-съдовите заболявания, което е равносилно на лечение със статини.

Виж още: Модерната диета с мазнини - и кое й е вредното

Източник: Би Би Си