Whole Foods Market имат 460 търговски обекта за плодове, зеленчуци и биохрани в САЩ, Канада и Великобритания

Гигантът в електронната търговия "Амазон" купува верига магазини за плодове, зеленчуци и биохрани в сделка за 13,7 млрд. долара.

За да придобие Whole Foods Market, Джеф Безос плаща по 42 долара на акция, което е с 27% над борсовите нива, на които затвори търговията в четвъртък, отбелязва Би Би Си.

Милиони хора ги харесват, защото предлагат най-добрите натурални и биохрани - и превръщат здравословното хранене в забавление, коментира основателят на онлайн книжарницата, коментира основателят на онлайн книжарницата.

Сделката, която се очаква да бъде финализирана до края на годината, се коментира като най-голямата инвестиция на "Амазон" в традиционната офлайн търговия.

Джон Маки остава начело като главен изпълнителен директор, а веригата запазва името си и седалището си в Остин, щата Тексас.

Whole Foods, основани през 1978 г., са водеща верига за биохрани и претендират да са "най-здравословните плод-зеленчуци в Америка". Оборотът им през 2016 г. е около 16 млрд. долара от над 460 магазина в САЩ, Канада и Великобритания. Служителите им са 87 хил., а сп. "Форчън" нарежда компанията сред 100-те най-добри работодатели в Америка.