Разбира се, важно е не само качеството, но и количеството. Това че авокадото е полезно, не значи да изядете две на едно ядене

Вече и децата знаят, че на този свят има лоши и добри мазнини.

Едните водят до висок холестерол, другите - обратно, гонят лошия холестерол и помагат на добрия.

Знаем да се пазим от трансмазнините, обаче кои са полезните?

Ето списък с отличниците:

Бадеми

Тези ядки имат изключителен ефект за поддържането на здравословно тегло, казва Кери Ганс, консултант-диетолог и автор на "Диетата на малките промени". Бадемите са богати на витамин E - и всъщност според експертите повечето ядки са отличен източник на здравословни мазнини.

Avokadoto e otlichnik

Авокадо

Знам, че хората се боят да консумират авокадо, защото съдържа много мазнини, но това са полезни мазнини, коментира д-р Лори Шемек, експерт диетолог и автор на книгата "Засилете изгарянето на мазнините".

"То спира на мига усещането за глад." Друг съвет? Контролирайте порциите. Тъй като съдържанието на мазнини в авокадото е голямо, препоръчителната единична порция всъщност е само 1/5 от цялото авокадо.

Яйца

Като говорим за яйца, те са чудесен източник на мазнини, твърди Шемек. Обратно на масовото убеждение, жълтъкът всъщност не е нездравословен, нито води до образуване на лош холестерол - това е мит, който не се подкрепя от научните изследвания.

Масла от ядки

Хората са склонни да смятат, че фъстъченото и бадемовото масло са нещо, което би трябвало да се избягва, но всъщност не е така, казва Ганс. Най-добрият вид фъстъчено масло, което да купите? Органичните и изцяло натурални видове обикновено са без добавена захар.

Zehtinat e dobar

Зехтин

Зехтинът не е чест основен компонент от ястията, но е също толкова важен в диетите, тъй като е здравословна мазнина и отлична алтернатива на палмовото масло (което е сред най-нездравословните, но и най-разпространени растителни масла за готвене, използвани в ресторантите). "Повече обаче не означава по-добре, когато става дума за течни масла - коментира Ганс. - Супена лъжица зехтин съдържа 120 калории."

Маслини

Този аспект от средиземноморската диета всъщност е особено важен. Всеки тип маслини е добър източник на мазнини, но както и всичко друго, те трябва да се консумират в умерени количества, заявява Ганс.

Esetrovite ribi sa bogati na omega 3

Мазна риба

Рибата е предпочитан източник на здравословни протеини, но доста морски видове всъщност са и прекрасен източник на омега-3 мастни киселини - едни от най-важните в здравословната диета. Сред мазните риби са сьомгата, рибата тон, сардините, скумрията и патагонската риба меч.

Диетата ни съдържа твърде малко омега-3, което води до възпаления на ниско ниво в тялото, казва Шемек.

Семена

Един от по-слабоизвестните здравословни източници на мазнини, семената могат да играят важна роля във вашата диета. Особено полезни според Ганс са лененото семе и чията, една от т.нар. суперхрани, изобилстващи от омега-3. Те допринасят за отслабването, хидратирането при спортуване и стабилизирането на кръвната захар.

Тофу

Въпреки че е известно предимно като алтернатива на месото за вегетарианци, тофуто всъщност е здравословен източник на полиненаситени мазнини.

Орехи

Орехите спомагат за преодоляването на глада и са богати на омега-3 мастни киселини. Орехите за съжаление се срещат относително рядко в диетата на западния свят, коментира Шемек.

Източник: Гуд лайф