Разбира се, важно е не само качеството, но и количеството. Това че авокадото е полезно, не значи да изядете две на едно ядене
Вече и децата знаят, че на този свят има лоши и добри мазнини.
Едните водят до висок холестерол, другите - обратно, гонят лошия холестерол и помагат на добрия.
Знаем да се пазим от трансмазнините, обаче кои са полезните?
Ето списък с отличниците:
Бадеми
Тези ядки имат изключителен ефект за поддържането на здравословно тегло, казва Кери Ганс, консултант-диетолог и автор на "Диетата на малките промени". Бадемите са богати на витамин E - и всъщност според експертите повечето ядки са отличен източник на здравословни мазнини.
Авокадо
Знам, че хората се боят да консумират авокадо, защото съдържа много мазнини, но това са полезни мазнини, коментира д-р Лори Шемек, експерт диетолог и автор на книгата "Засилете изгарянето на мазнините".
"То спира на мига усещането за глад." Друг съвет? Контролирайте порциите. Тъй като съдържанието на мазнини в авокадото е голямо, препоръчителната единична порция всъщност е само 1/5 от цялото авокадо.
Яйца
Като говорим за яйца, те са чудесен източник на мазнини, твърди Шемек. Обратно на масовото убеждение, жълтъкът всъщност не е нездравословен, нито води до образуване на лош холестерол - това е мит, който не се подкрепя от научните изследвания.
Масла от ядки
Хората са склонни да смятат, че фъстъченото и бадемовото масло са нещо, което би трябвало да се избягва, но всъщност не е така, казва Ганс. Най-добрият вид фъстъчено масло, което да купите? Органичните и изцяло натурални видове обикновено са без добавена захар.
Зехтин
Зехтинът не е чест основен компонент от ястията, но е също толкова важен в диетите, тъй като е здравословна мазнина и отлична алтернатива на палмовото масло (което е сред най-нездравословните, но и най-разпространени растителни масла за готвене, използвани в ресторантите). "Повече обаче не означава по-добре, когато става дума за течни масла - коментира Ганс. - Супена лъжица зехтин съдържа 120 калории."
Маслини
Този аспект от средиземноморската диета всъщност е особено важен. Всеки тип маслини е добър източник на мазнини, но както и всичко друго, те трябва да се консумират в умерени количества, заявява Ганс.
Мазна риба
Рибата е предпочитан източник на здравословни протеини, но доста морски видове всъщност са и прекрасен източник на омега-3 мастни киселини - едни от най-важните в здравословната диета. Сред мазните риби са сьомгата, рибата тон, сардините, скумрията и патагонската риба меч.
Диетата ни съдържа твърде малко омега-3, което води до възпаления на ниско ниво в тялото, казва Шемек.
Семена
Един от по-слабоизвестните здравословни източници на мазнини, семената могат да играят важна роля във вашата диета. Особено полезни според Ганс са лененото семе и чията, една от т.нар. суперхрани, изобилстващи от омега-3. Те допринасят за отслабването, хидратирането при спортуване и стабилизирането на кръвната захар.
Тофу
Въпреки че е известно предимно като алтернатива на месото за вегетарианци, тофуто всъщност е здравословен източник на полиненаситени мазнини.
Орехи
Орехите спомагат за преодоляването на глада и са богати на омега-3 мастни киселини. Орехите за съжаление се срещат относително рядко в диетата на западния свят, коментира Шемек.
Източник: Гуд лайф
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook