От министерството поставят на дневен ред проблема с агресията в училище

Въвеждането на санкции за безотговорни родители и ефективни наказания за ученици, проявяващи насилие, обмисля просветното министерство. В момента ведомството прави основен преглед на всички наредби с цел да се намали агресията в училище, заяви в Пловдив министърът на образованието Николай Денков.

Той уточни, че има система, която е подредена като механизми и алгоритми за работа, но учителите нямат силата да изпълнят всички действия, които се очакват от тях.

Според него първите мерки, които трябва да се предприемат, са учителите да бъдат подкрепени с допълнителен ресурс, за да се справят със задълженията си. 

По думите на Денков е необходимо назначаването на психолози и преподаватели, които да работят с проблемните деца. Понякога спънки идват от вмешателството на родители в училищните процеси.

Виж още: Колко са децата убийци в България

"Учителите трябва да бъдат защитени от всякакъв тип натиск от страна на родителите, за да могат да си изпълняват функциите. Трябва да има ефективни мерки, с които родителите, които не изпълняват своите задачи, да бъдат санкционирани", посочи Николай Денков. 

Просветният министър е категоричен, че е абсолютно неприемливо родителят да влиза за саморазправа в училище. "Колкото до учениците, няма ефективни мерки за наказание, които работят", отбеляза Денков.

Той съобщи, че е насрочена среща между министерствата на образованието и здравеопазването, където ще бъдат коментирани възможностите да се подобри медицинското обслужване в училищата.