Малолетни извършват близо 5000 престъпления у нас годишно. Ето как изглежда картата на детската престъпност в страната

Малолетни и непълнолетни извършват почти 5000 престъпления годишно у нас.

През 2016 г. осъдените непълнолетни са общо 1108, като момчетата са значително повече от момичетата - 1038 на 70, обобщава Би Ти Ви по повод на най-новият случай на тежко престъпление, извършено от непълнолетен - убийството на 11-годишната Никол от Бургас, за което е обвинен неин "Фейсбук" познат, едва 15-годишен.

Най-много осъдени деца има в Югоизточна България (247), както и в Северозападна.

Виж още: На какво се дължи агресията у децата?

Най-ниска е престъпността сред непълнолетните и малолетните в Североизточна България, където осъдените са 70.

През миналата година най-много осъдени под 18 години има в Плевен - 101. На второ място е Пловдив (87), следван от Сливен (84) и Стара Загора (76).

Друга статистика на МВР, цитирана преди време от в. "Монитор", твърди, че всяка година около 300 младежи на възраст до 17 години са залавяни като убийци, като поне 60 сред тях са малолетни, т.е. под 14 години.

В черния списък на МВР обаче има далеч по-страшни убийци, сред които и момчета, които са изнасилили, а след това са убили жертвата си, както и деветокласници, убили връстник заради ключ от сейф, където родителите му държали спестяванията си, пише изданието.

Виж още: Още веднъж за агресията у децата

Стряскащ също така е и броят на умишлените телесни повреди, които непълнолетни са извършвали спрямо свои връстници през годините - по около 190 за година. От МВР отчитат, че има деца, които редовно пребиват тежко съучениците си, отбелязва "Монитор".

Пример за това има в град Пазарджик, където преди няколко години едно дете се оказало с извадено око и счупена челюст заради спор по време на футболен мач в училище. Извършителите били заловени, но нито те, нито родителите им понесли наказателна отговорност, тъй като биячите били малолетни, настойниците им ги пратили на училище, а нападението станало в извънучебно време.

Виж още: 1/4 от българите са били свидетели на агресия между деца

"Това предполага една особена агресия сред подрастващите. Те вече са по-опасни от зрелите хора. Изключително злобни са. На ден през Детската педагогическа стая минават десетки деца, които са нападнали съучениците си. Ние работим с тях, но след това те стават пълнолетни и сами започват да носят отговорност за себе си. Тогава ние сме безсилни, а родителите им са вдигнали ръце", посочват от Детската педагогическа стая към МВР.

Това е мястото, където децата попадат, след като са извършили престъпление. Ако те са непълнолетни, максималното наказание, което могат да понесат, е до 12 години затвор.

За ненавършилите 14 години обаче законът не предвижда наказателна отговорност. Така престъпници, които са убили някого, се разминават просто с посещение при психолог или с беседи в Детската педагогическа стая. 

Въпреки работата на специалистите обаче цифрите сочат, че всяко второ такова дете не успява да се реформира и след пълнолетие отново извършва престъпление.

Според експертите в поправителния дом в Бойчиновци главната причина децата да се превръщат в рецидивисти е връщането им обратно в лошата среда.

Виж още: Децата не са готови за социалните медии преди 13

Източник: Би Ти Ви, в. "Монитор"