Дайте му устройство, но без интернет достъп, съветва майка на третокласник. Тези дни убийството на 11-годишната Никол в Бургас, за което е обвинен един от 3000-те й контакти от "Фейсбук", на 15, направи този текст от 2015 г. отново актуален

Според възрастовите ограничения, наложени от "Фейсбук", трябва да си поне на 13, за да се регистрираш там. Колко от вас обаче могат да се похвалят, че профили вече имат всички членове на семейството, дори малолетните? И редно ли е подрастващите да имат свободен достъп до социалните мрежи, преди да навършат определена възраст?

Дженифър Маджоре коментира в дамския сайт SheKnows.com, че интернет е новият синоним на "вдън горите" от детските приказки, където броди Големият лош вълк.

Според проучване от 2011 г., разпространено от Consumer Reports, 5 млн. потребители на "Фейсбук" са на възраст под 10-годишна възраст. Сп. "Форбс" цитира данни, според които 95% от родителите на тези деца са наясно с присъствието на отрочетата си във "Фейсбук" - и дори им създават профили още с тяхното идване на бял свят.

На каква възраст всъщност трябва да е детето ви, за да му позволите да ползва социалните мрежи? Самите те поставят като ограничение 13 години, тъй като това е законовата граница, която не дава право на сайтовете да събират определена информация от малолетни.

Но дали и на 13 са все още твърде млади? Експерти от Common Sense Media съветват да вземете това решение според индивидуалния случай. Оттам отправят и съвети към децата: да бъдат предпазливи, да се отнасят с уважение към останалите и да не снимат други хора без разрешение.

Виж още: Кога да купим на детето смартфон (или таблет)

Ако се каните да позволите на подрастващия смартфон и достъп до социални мрежи, дайте му да разбере, че на тази възраст не може да очаква да пази тайни от вас.

Повечето родители се предават пред настояванията на децата да имат същите устройства и права, на които се радват техните приятели и връстници. Третокласникът ви може да повтаря до втръсване, че Х. си носи айфона в училище, а Y. ще получи телефон за рождения си ден - но кога ще получи устройство с онлайн достъп, преценете според това доколко е способен да разсъждава като зрял човек.

Дотогава му стига някой от старите ви смартфони без мобилен достъп. На него може да играе игри, да си води бележки, да снима и да се чувства готин, защото и той има "свой телефон".

Виж още: Защо младите хора бягат от "Фейсбук"

Без свързаност с интернет няма да се главоболим с кого общува и какво споделя, а той ще обуздае манията по технологиите и ще се научи да не оставя без надзор тази скъпа джаджа, която след време ще съдържа целия му живот, включително социалните контакти и банковите данни.

А ако му се наложи да ползва интернет, за да си напише домашното и да намери отговори на въпросите, които го вълнуват - това става под родителски надзор. За начало може да му позволите Pinterest, който е сред по-"укротените" социални медии.

Регистрирайте със своя имейл адрес, за да получавате известията му, и се сприятелете с него, преди да направите профила невидим за непознати.

Строго установени правила обаче няма. Отговорността и зрелостта са ключови фактори, както и внезапните проверки, за да сме сигурни, че са налице искреност и безопасност, заключава авторката в SheKnows.

Виж още: Таблетът - новата бавачка

Източник: SheKnows.com