Младите хора изоставят социалните мрежи като "Фейсбук", опитвайки се да избегнат онлайн връзки с родителите си, показва ново проучване, цитирано от "Фокус"

Според проучването една трета от по-младите интернет потребители признават, че изтриват профилите си в социални мрежи, тъй като родителите им са започнали да използват същите сайтове.

Явлението обхваща утвърдени социални мрежи като "Фейсбук"

която дебютира през 2006 г.

Индексът Halifax Digital Home сочи, че 32% от възрастовата група между 16 и 34 години заявяват, че са изтрили акаунта си във "Фейсбук", докато 33% са посочили, че са изтрили или блокирали член на семейството си.

Един от всеки десетима млади хора са признали, че са се прехвърлили в социални мрежи, където активността и коментарите им не могат да бъдат видени от семейството им.

Предпочитани са сайтът за микроблогове "Туитър", Snapchat и платформата за споделяне на снимки "Инстаграм".

Анкетата, проведена сред над 2000 души е открила още, 

че напускането на "Фейсбук" се провокира и от по-широката употреба на смартфони и таблети

Само 9% от хората над 55-годишна възраст са притежавали смартфон през 2012 г., според данни на Ofcom. Сега обаче те започват да настигат децата и внуците си и вече 52% притежават смартфон. За сравнение - 84% от по-младите хора са собственици на смартфон.

При таблетите разликата е още по-малка. 49% от по-възрастните потребители използват устройствата и 59% от по-младото поколение.

Над 59% от по-възрастните хора имат профил във "Фейсбук"

32% използват "Скайп", а 17% - приложението за съобщения WhatsApp, на телефоните си.

Проучването показва разлики и по отношение на начина, по който различните поколения използват смартфоните. Един от всеки петима представители на по-младото поколение казва, че използва устройствата по време на семейни вечери, докато същото прави само 1% от по-възрастното поколение.

Една четвърт от младежите се обаждат по телефона на член на семейството, който се намира в същата къща, при по-възрастните това са едва 5%.

Източник: "Фокус"