Световноизвестният хореограф, драматург и режисьор представя спектакъла си "Квартет" в рамките на One Dance Week 2015 (видео)

Един от най-интригуващите хореографи на съвременния танц за всички времена Раймунд Хог, в компанията на четирима изпълнители от световна величина, представя спектакъла "Квартет" на One Dance Week 2015 в Пловдив.

Раймунд Хог е дългогодишен драматург на театъра на легендарната Пина Бауш. Носител е на множество награди, между които наградата за хореография в Германия и наградата на критиката във Франция в категорията "Най-добър чуждестранен спектакъл", а авторитетно сп. Tanz го обявява за танцьор на годината.

Зрителите могат да се насладят на таланта на Хог и спектакъла "Квартет" на 26 октомври, от 19 ч. в Дома на културата "Борис Христов" в Пловдив. Билети за представлението могат да се закупят на цена 10 лв. в мрежата на "Ивентим", а за онези, които искат да станат част от всички събития на фестивала, има специален "фестивален пас" на цена 40 лв. 

Чрез "Квартет" искам да говоря за живота и смъртта, за човешкия опит, който придобиваме, за връзките, които изграждаме, за различията, разказва за постановката си Раймунд Хог.

Спектакълът е творческа колаборация между танцьори от Япония, Франция, Италия и Германия. Под вещия поглед на Хог те създават танцово преживяване, в което се преплитат ситуации, движения, емоции - всички те продиктувани от техния личен опит и културни особености, които те самите донасят със себе си на сцената. 

"В този спектакъл успях да събера любимите си четирима изпълнители: Орнела Балестра, Марион Балестер, Емануел Егермонт и Такаши Уено, които са утвърдени имена на световната танцувална сцена и влагат своите специфични умения и поглед към съвременния танц, допринасяйки по този начин за качеството на спектакъла. Когато към тях се присъединиха японската изпълнителка Юта Ишикава, както и моят артистичен партньор Лука Джакомо Шулте, "Квартет" придоби завършен вид", обяснява хореографът.

Спектакълът създава собствено време и пространство, където детайлът е от изключителна важност, а всяка стъпка и жест са педантично артикулирани от изпълнителите - изцяло погълнати от това, което правят. Хореографията се придържа към фиксирани последователности от стъпки и жестове, като правилото е те да не бъдат нарушавани, защото в противен случай действията ще загубят магическата си сила...

Специфична за "Квартет" е и необичайната комбинация на музика от различни периоди и държави, която създава културни препратки и събужда у публиката колективни спомени. Хог комбинира струнни квартети от Франц Шуберт и други класически произведения с италиански канцонети, японски поп, американски мюзикъли и т.н.

Чрез уникалността на всеки танцьор, движенията на сцената и музиката, която е подбрал, хореографът създава многопластова постановка, покосяваща всички сетива на зрителя, обясняват организаторите. 

В "Квартет", както и във всички свои спектакли, Хог изпълнява ролята на церемониалмайстор, които умело ръководи случващото се на сцената. Неговото тяло, деформирано от заболяване в ранна детска възраст, подсилва ефекта от движенията на танцьорите, отваряйки съзнанието на зрителя за различието във всичките му форми.

Гостуването на Раймунд Хог се осъществява с подкрепата на "Гьоте институт" и Международния фонд за гостуващи танцови изпълнител Nationales Performance Netz (NPN), финансиран от Комисаря на Федералното правителство по въпросите на културата и медиите въз основа на решение на германския Бундестаг.

Фестивалът за съвременен танц и пърформанс, който продължава до 1 ноември, се организира от фондация "Едно" за култура и изкуства в подкрепа на Пловдив 2019 - Европейска столица на културата, в партньорство с Община Пловдив и фондация "Америка за България". One Dance Week е част от "Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа" (ЕФФЕ).

One Dance Week благодари за финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество, Националния институт за изпълнителски изкуства и музика на Испания (INAEM), "Институт Сервантес" - София, Посолството на Кралство Испания в България, Посолството на САЩ в България, Гьоте-институт, Чешкия център, Министерството на културата на Република България, Международния фестивал за хореография в Сеул.

Източник: One Dance Week 2015